Home Nieuws President Erdoğan: “Ik stap op als president, maar kan Putin dat ook”

President Erdoğan: “Ik stap op als president, maar kan Putin dat ook”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, heeft gesproken met France24 over de schending van het Turkse luchtruim door de Russische luchtmacht en het daaropvolgend neerhalen van een Russische gevechtstoestel door de Turkse luchtmacht. Ook sprak hij over Putin’s claim dat “Turkije olie koopt van DAESH“. “Dit is een leugen. Wanneer dit bewezen wordt, neem ik ontslag,” reageerde hij.

Advertentie

President Erdoğan riep de Russische president Putin op om zijn bewering te bewijzen.

Erdoğan “Zodra men dit kan bewijzen, zal Tayyip Erdoğan niet aanblijven. Maar kunnen degenen die deze leugens verkondigen, wel aanblijven?” zei hij.

Dit is laster. Wij kopen onze eerstegraads olie en gas van Rusland. Dat weten zij zelf ook. De tweedegraads olie van Iran en de derdegraads olie van Azerbeidzjan. Vierdegraadsolie kopen we in het noorden van Irak en de vijfdegraads olie van Qatar. Dit zijn leugens en dit is laster. Ik heb documenten in handen van het Amerikaanse ministerie van Financiën en ik zal ze ook laten inzien na afloop van dit programma. Hierin staan namen van bedrijven die behoren tot de Russische Federatie en die gezamenlijk met DAESH aan oliehandel doen. Aan wie? Aan het Syrische regime. Dit hebben wij in handen als bewijzen en dit is vrijgegeven door de Amerikanen.

Maar deze beschuldigingen die hier gemaakt worden, deze oneerlijke verklaringen passen werkelijk niet bij mensen die politiek bedrijven of een hoge functie bekleden.

“Zodra ze het bewijzen stap ik op”

“Zodra ze het bewijzen, blijft Tayyip Erdoğan niet aan als president. Maar kunnen degenen die deze leugens verspreiden, ook aanblijven? Wij leven eervol, en we zullen ook eervol voort blijven leven,” aldus de Turkse president.

De Russische president Vladimir Putin reageerde op de uitlatingen van de Turkse president: “Dit is een zaak van het Turkse volk, wij zullen ons nooit bemoeien met binnenlandse aangelegenheden en hebben ook niet de intentie om dat te gaan doen“.