Home Economie President Erdoğan en president Putin komen bijeen

President Erdoğan en president Putin komen bijeen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zal naar verwachting op 9 augustus een bezoek brengen aan Rusland.

Het is de eerste keer sinds het neerhalen van een Russisch gevechtstoestel boven het Turkse luchtruim dat de Turkse president zijn Russische ambtsgenoot zal ontmoeten. Dat maakte de Turkse vice-premier Mehmet Simsek dinsdag bekend. Simsek heeft hoge ministeriële bijeenkomsten bijgewoond in Moskou samen met de Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci.

Advertentie

Het geplande presidentiële bezoek wordt de eerste na de gefaalde militaire couppoging in Turkije op 15 juli door generaals en officieren loyaal aan de in de VS woonachtige voortvluchtige Fethullah Gülen, die de democratisch gekozen regering omver wilde werpen. Bij de couppoging kwamen 208 mensen om het leven en raakten 1.491 mensen gewond.

Simsek, die zich momenteel in Moskou bevindt, zei dat de president zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Putin in Sint Petersburg zal ontmoeten.

De betrekkingen tussen Moskou en Ankara verslechterden in november nadat Turkse gevechtsvliegtuigen een Russische SU-24 straaljager uit de lucht schoten voor het betreden van het Turkse luchtruim. Na het incident in november reageerde de Russische regering woedend met de aankondiging van sancties tegen Turkije. Voedselimporten uit Turkije werden na 1 januari tegengehouden bij de Russische grens. Moskou riep Russen op om niet naar Turkije op vakantie te gaan en onderzocht Russische reisbureaus die reizen naar Turkije organiseerden. Rusland weigerde om werkvergunningen voor Turkse burgers af te geven en riep op tot een einde aan visumvrije reizen.

De handelsbetrekkingen tussen Rusland en Turkije zullen volgens de Russische vice-premier Arkadi Dvorkovitsj en de Turkse vice-premier Mehmet Simsek geleidelijk worden hervat.

Het is nu acht maanden geleden dat de banden tussen Turkije en Rusland verslechterden. Het herstellen van de banden tussen Ankara en Moskou heeft minder dan een maand geduurd.

Bruto Binnenlands Product

Sabah