Home Nieuws President Erdoğan bezoekt China te midden van zorgen om Oost-Turkestan

President Erdoğan bezoekt China te midden van zorgen om Oost-Turkestan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaat op 28 juli in het kader van de G20-top die zal worden gehouden in het najaar, een bezoek afleggen aan China. Dit te midden van toenemende bezorgdheid onder Turken over China’s verbod op vasten en het discriminerende beleid jegens de Oeigoerse minderheid in de heilige maand Ramadan. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

President Erdoğan’s verrassingsbezoek zal dienen als een waarschuwing aan de Chinese regering met betrekking tot de kwestie van discriminatie van moslims en het schenden van de mensenrechten, volgens lokale media.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dinsdag ook een verklaring afgegeven waarin staat dat signalen van het verbod op vasten en andere religieuze rechten van de Oeigoeren in Oost-Turkestan veel verdriet heeft veroorzaakt onder het Turkse volk. Het ministerie heeft zijn bezorgdheid overgebracht aan de Chinese ambassadeur in Ankara, onderstrepend dat Turkije de territoriale integriteit van China respecteert.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Chunying zei in een verklaring dat China goede betrekkingen met Turkije wil en heeft om verduidelijking gevraagd over de verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“U moet weten dat alle mensen in Xinjiang (Oost-Turkestan) godsdienstvrijheid hebben, zoals vastgelegd in de Chinese grondwet. We hopen dat de Turkse zijde China halverwege kan tegemoetkomen en zorgen voor een goede ontwikkeling van banden”.

Eerder deze week werden door heel Turkije demonstraties gehouden om de Chinese regering te veroordelen voor het beperken van religieuze en culturele vrijheden van Oeigoerse Turken.

Erdoğan bezocht China voor het eerst in 2012, wat het tot het eerste bezoek van een Turkse premier in 27 jaar tijd maakte.

Zondag 5 juli wordt er een demonstratie gehouden in Rotterdam voor de Oeigoeren in Oost-Turkestan. De demonstratie vindt plaats om 19:30 op het Wilhelminaplein.