Home Nieuws Premier Rutte steunt Macron

Premier Rutte steunt Macron

Mark Rutte

Minister president Mark Rutte steunt de islamofobe Franse president Macron in de woordenstrijd die gaande is tussen de Turkse president Erdogan en Macron. Ondertussen groeit de wereldwijde boycot tegen Franse producten vanwege de kruistocht van het Macron-regime tegen de islam en moslims.

Rutte laat weten de woorden van president Erdogan richting Macron onacceptabel te vinden. “De woorden van president Erdogan richting president @EmmanuelMacron zijn niet acceptabel. Nederland blijft met Frankrijk pal voor de gemeenschappelijke waarden van de EU staan. Voor het vrije woord en tegen extremisme en radicalisme,” aldus Rutte.

Advertentie

President Erdogan zei zaterdag dat de Franse president Emmanuel Macron psychische hulp nodig heeft vanwege zijn vijandigheid tegen de islam. “Wat is het probleem van Macron met islam en moslims? Hij heeft psychische hulp nodig. Wat kan er gezegd worden over een staatshoofd die miljoenen mensen van een religieuze minderheid in zijn land op deze manier behandeld. Allereerst, heeft hij een psychische check-up nodig,” aldus Erdogan. President Erdogan zegt dat EU instituties een grote verantwoordelijkheid hebben om islamofobie te bestrijden. “De Europese raad kan islamofobie niet langer negeren. Europese politici zouden Macron, die anti-moslim haat op het continent leidt, op moeten roepen om zijn beleid te wijzigen,” aldus Erdogan.

Achtergrond: Macron kondigde eerder deze maand aan verregaande bevoegdheden te willen geven aan autoriteiten om islamitische instellingen te sluiten die worden beschouwd als “vijanden van de Franse republiek”. De gruwelijke moord op een leraar in het noordwesten van Parijs vorige week, nadat hij in zijn lessen cartoons van de profeet Mohammed toonde aan leerlingen, was voor de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aanleiding om aan te kondigen instellingen te sluiten die niet in lijn willen lopen met de Franse regering, zoals het Franse collectief tegen islamofobie. Het was dezelfde minister van Binnenlandse Zaken die deze week in een programma liet weten dat hij geschokt is om producten uit internationale keukens te zien als hij Franse supermarkten binnenloopt. Hij refereerde naar maaltijden die het keurmerk halal en koosjer droegen. Anderzijds is het opvallend dat Frankrijk wel warme banden onderhoudt met en grootleverancier is van wapens aan Arabische dictaturen of zoals in Libië steun verleende aan milities van krijgsheer Haftar om de legitieme regering in Tripoli omver te werpen.