Home Nieuws Premier Rutte over reizen naar Turkije

Premier Rutte over reizen naar Turkije

Premier Rutte noemt de reizen naar Turkije die Corendon aanbiedt onverantwoord.

Minister President Mark Rutte noemt het onverstandig dat Corendon vakantievluchten naar Turkije hervat, ondanks het oranje reisadvies dat Nederland heeft ingesteld voor het land. Naar Coronabrandhaard Italië worden wel vakantiereizen toegestaan. De keuze van het kabinet heeft de schijn van economisch protectionisme tegen zich.

Corendon vindt zelf dat toeristen veilig naar Turkije kunnen gaan. Het bedrijf biedt reizigers zelfs de mogelijkheid om een coronatest te doen bij terugkomst in Nederland.

Advertentie

Rutte noemt het initiatief van Corendon onverantwoord. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft de reisorganisatie “erop aangesproken”. Rutte: “Je mag vliegreizen naar Turkije aanbieden als je denkt veel klanten te hebben die een noodzakelijke reis moeten maken. Maar dit zijn natuurlijk vakantiereizen en dat moet je gewoon niet doen.

Coronabrandhaard Italïe krijgt Geel reisadvies, terwijl voor Turkije Code Oranje blijft staan. Kaart per 22 juni 2020.

Door het feit dat het kabinet voor coronabrandhaarden zoals Italië en Spanje wel een Code Geel heeft afgegeven en voor Turkije, die de crisis resoluut heeft aangepakt, vakanties ontraadt, lijkt de beslissing vooral politiek en protectionistisch gemotiveerd. In aanloop naar de collectieve Eurobonds obligatieleningen, die een economische reddingsboei moeten zijn voor onder andere Italië en Spanje, lijkt het erop dat EU-lidstaten Duitsland en Nederland het binnenhouden van kapitaal belangrijker vinden dan de gezondheid van de bevolking.

Reisverzekering

Reizen naar een land dat aangemerkt is als Code Oranje of Rood betekent mogelijkerwijs dat de reisverzekering geen dekking biedt. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen dekking, terwijl anderen alleen risico’s dekken die niet met het coronavirus te maken hebben. Het wordt aangeraden om vooraf contact te hebben met je reisverzekering hierover voordat je op reis gaat.

In Italië, Frankrijk en Spanje zijn sinds de uitbraak van het coronavirus al respectievelijk 33.601, 29.021 en 27.128 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. In Nederland waar in vergelijking met andere landen relatief weinig wordt getest, staat het dodenaantal inmiddels op 5.977. In Turkije zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 4.609 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Turkije heeft al in een vroeg stadium strenge maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Turkije heeft naar eigen zeggen voldoende maatregelen getroffen en gezondheidsprotocollen ingesteld om ook in tijden van Corona toeristen uit Nederland te kunnen ontvangen. Turkije beschikt momenteel met 46 ICU bedden per 100.000 inwoners wereldwijd over de meeste Intensive Care bedden per capita, gevolgd door de VS (34), Duitsland (29) en Italië (12). In Nederland beschikken we over zo’n 13 IC bedden per 100.000 inwoners.