Home Nieuws Premier Rutte: Nederland in lockdown vanaf middernacht

Premier Rutte: Nederland in lockdown vanaf middernacht

Premier Rutte kondigt vanavond in een live toespraak aan dat Nederland in volledige lockdown gaat na middernacht. Het gaat hierbij om een groot pakket aan maatregelen en dringende adviezen om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. De nieuwe lockdown geldt tenminste tot 19 januari.

De maatregelen zijn ingedeeld in zeven verschillende gebieden variërend van maatregelen in onderwijs, winkels en openbare locaties tot het ontvangen van bezoekers, sporten en reizen.

Advertentie

ONDERWIJS
1. Vanaf woensdag 16 december tot 18 januari wordt onderwijs op afstand de norm, van primair onderwijs tot universiteit. Rutte noemt dit een ingrijpend besluit voor leerlingen en ouders, maar onvermijdelijk. Er geldt een uitzondering voor leerlingen in het examenjaar, leerlingen in het praktijkonderwijs en voor de persoonlijke begeleiding van leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. Kinderen van ouders in cruciale beroepen blijven Uitzondering, leerlingen in het examenjaar, praktijkonderwijs en persoonlijke begeleiding leerlingen speciale aandacht. Ook voor kinderen van ouders in cruciale beroepen blijft het onderwijs toegankelijk.

WINKELS
2. Vanaf morgenochtend gaan niet-noodzakelijke winkels dicht. Supermarkten, slagers, bakkers, levensmiddelenwinkels, weekmarkten, stomerijen, thuiszorginstellingen en drogisterijen blijven open. Bouwmarkten mogen wel bestellingen laten afhalen en winkels mogen bestellingen blijven bezorgen. Ondernemers kunnen rekenen op een steunpakket afhankelijk van het omzetverlies.

OPENBARE LOCATIES
3. Alle publiek toegankelijke locaties binnen en buiten, zoals dierentuinen, pretparken, musea, bioscopen, kerstmarkten en casino’s, worden gesloten. Bijzonderheden: hotels kunnen open blijven, maar vanaf morgen zonder restaurantfunctie of roomservice. Bibliotheken gaan dicht, maar boeken afhalen mag wel. Banken en gemeentehuizen blijven open. In wijkcentra blijven activiteiten voor kwetsbare groepen toegankelijk.

TANDARTSEN/KAPPERS
3. Essentiële beroepen zoals tandartsen, fysiotherapeuten blijven open. Kappers moeten dicht.

BEZOEK
4. Het dringende advies wordt: thuis per dag niet meer dan 2 gasten per dag ontvangen. Uitzondering geldt voor kerst. Op de dagen 24,25 en 26 december zijn drie gasten het maximum (kinderen onder de 13 jaar zijn uitgezonderd). Groepsgrootte buiten: maximaal twee personen met inachtneming van anderhalve meter afstand.

SPORT
5. Sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten sluiten. Buitensportlocaties kunnen open blijven. Tot 18 jaar is trainen op buitensportlocaties toegestaan. Vanaf 18 jaar is dit niet toegestaan.

REIZEN
6. Dringend advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen onnodige reizen te maken. Indien je ergens een huisje hebt geboekt, gelden de regels ook daar bij aankomst. Dus geen onnodige uitstapjes. Voor niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland is het dringende advies tot half maart geen reizen te boeken. Buurlanden worden gevraagd om reizen naar Nederland te ontmoedigen. Mensen die van buiten de EU naar de EU willen reizen moeten een negatieve test kunnen overleggen.

WERK
7. Zeer dringend advies: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Werkgevers moeten zich inspannen om thuiswerken mogelijk te maken. Het Openbaar Vervoer is er alleen voor noodzakelijke reizen.

Tijdens de toespraak waren ook protestgeluiden van een kleine demonstratie tegenover het torentje te horen. Naar verluidt probeerde de groep de toespraak van Rutte te verstoren. De burgemeester van Den Haag heeft de onaangekondigde demonstratie ontbonden. Daarbij is één persoon aangehouden voor belediging.