Home Nieuws Portret Fatih Sultan Mehmed naar Turkije

Portret Fatih Sultan Mehmed naar Turkije

Portret Fatih Sultan Mehmed door Gentile Bellini (1480)

Een schilderij van de Ottomaanse Sultan Mehmed II of beter bekend als Fatih Sultan Mehmed, is donderdag bij een veiling van Christie’s in Londen gekocht door de Metropool Istanbul voor een bedrag van ruim €857.000.

Het portret van Fatih Sultan Mehmed is gemaakt in 1480 door de Italiaanse kunstschilder Gentile Bellini van Venetië. Het stukje geschiedenis is een olieverfschilderij van 33,4 cm hoog en 45,4 cm breed en is de laatste die in private handen was.

Advertentie

De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, kondigde de aankoop van het kunstwerk aan via Twitter. Hoewel de waarde van het portret rond de €440.000 en €660.000 werd geschat, is de prijs uiteindelijk opgedreven tot €857.000.

Nadat Istanbul door de Ottomanen werd veroverd in 1453, duurde het nog 26 jaar voordat Venetië het aflegde tegen het Ottomaanse Rijk en een vredesvoorstel van Fatih Sultan Mehmed accepteerde. Daar ging de eerste Ottomaans-Venetiaanse oorlog aan vooraf, waarin het Ottomaanse Rijk Negroponte, Lemnos en Venetiaans Albanië veroverde. Één van de voorwaarden voor die acceptatie, naast schatplichtigheid en territoriale concessies, was het afvaardigen van een schilder naar het hof van de Sultan. In 1979 werd dan ook Gentile Bellini afgevaardigd door de Venetiaanse Senaat, die het portret van de Sultan in het daaropvolgende jaar maakte. Het portret van Bellini werd mogelijk in 1922, tijdens de Brits-Franse bezetting van Istanbul, uit het Ottomaanse Rijk gesmokkeld en is nu weer terug waar het hoort.