Home Opinie Politiek made in China?

[Oeigoeren] Politiek made in China?

Vanochtend las ik het volgende in een NOS artikel:
“Een Chinese man is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat hij een baard heeft laten staan. Een rechter in de autonome regio Xinjiang oordeelde dat hij daarmee problemen heeft uitgelokt.
Baardgroei wordt geassocieerd met extremisme en wordt daarom ontmoedigd. Een jaar geleden werd een campagne gestart tegen baarden. Ook werd een beloning uitgeloofd aan mensen die hun buren en kennissen met een baard aangaven.
Deze door de Chinese overheid opgelegde regels druisen in tegen de culturele tradities van de islamitische Oeigoeren die in de provincie wonen. De spanningen tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen zijn daardoor toegenomen.

Boerka
Ook de vrouw van de veroordeelde Oeigoer moet de cel in. Zij droeg een boerka waardoor haar gezicht bedekt was en ook dat mag niet in Xinjiang. Zij kreeg twee jaar gevangenisstraf van de rechter.
Volgens de lokale autoriteiten was het echtpaar meerdere keren gewaarschuwd. Sinds begin dit jaar is in Xinjiang een aantal mensen veroordeeld die de regels met betrekking tot het dragen van baarden en boerka’s hebben overtreden.”

Advertentie

Ik vroeg me af waarom de NOS hier gewag van maakt. Hoeveel incidenten vinden er niet dagelijks plaats in Nederland waarbij moslims door hun kleding/hoofddracht of baardgroei belaagd worden. Hier wordt door de reguliere media weinig tot geen aandacht aan besteed.

Ik mis verontwaardiging, het wordt slechts gemeld. Natuurlijk zijn er veel berichten die slechts als berichtgeving gemeld worden. Maar waarom nu net dit? Komt dit omdat er toch eens wat gezegd moest worden over de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren, een groepering waarvan de meeste Nederlanders tot op heden niet goed over geïnformeerd zijn? Echter, wanneer de NOS wenst dat haar publiek begrijpt wie die Oeigoeren zijn en onder wat voor omstandigheden ze leven dan komt de lezer er met dit artikel behoorlijk bekaaid vanaf.

Of dient het artikel als precedent om ons voorzichtig voor te bereiden op tijden waarin we zelf niet meer ‘baard- en boerkaveilig’ zullen zijn?
Termen als ‘zelf uitlokken’, ‘baardgroei geassocieerd met extremisme’, ‘beloning aan mensen die kennissen aangeven’, ‘al eerder gewaarschuwd’ passen helemaal in de huidige Nederlandse retoriek. Misschien verkoopt het beter wanneer het uit China komt?