Home Opinie Politie Utrecht demonstreert hoe je jongeren traumatiseert

Politie Utrecht demonstreert hoe je jongeren traumatiseert

Agenten van de Utrechtse politie demonstreerden afgelopen woensdag hoe je jongeren zo effectief mogelijk traumatiseert. Drie onschuldige jongeren met een Marokkaanse migratieachtergrond werden ten onrechte aangehouden, terwijl ze in de loop van een vuurwapen keken.

Advertentie

Uiteraard is een vergissing menselijk, maar het zijn inmiddels meer dan vergissingen, dat “Jongens met een migratieachtergrond” vaker worden gecontroleerd en aangehouden. Ja, zo krijg je ze wel in de statistieken van mensen die in aanraking zijn geweest met de politie. Jij zet voor en de PVV kopt het balletje in. Dit keer ging het zelfs zo ver, dat onschuldige jongeren in de loop van een getrokken vuurwapen keken. De eigen veiligheid van agenten gaat boven alles op zo’n moment, dat begrijp ik, en uiteraard is het je plicht om criminelen van de straat te houden, maar in de video die ik nu onder ogen heb gekregen, zie ik niets anders dan disproportioneel handelen en jongens die de trauma van hun leven krijgen bezorgd.

Amin (21), Mohamed (20) en Soufiane (18) zijn woensdagavond aan het tanken wanneer politieagenten met getrokken pistolen op ze komen aflopen en hen in de boeien slaat. De politie dacht dat het ging om mensen die betrokken waren bij een liquidatiepoging. De jongeren kregen volgens RTV-Utrecht niet alleen te maken met getrokken pistolen. Ook hun kleren werden kapot getrokken, terwijl ze hardhandig werden aangepakt. Een politieagent bijt de jongens toe dat ze worden verdacht van een liquidatie en maant de filmer om zijn telefoon weg te leggen.

Voordat de jongens werden aangehouden, zou iemand een wapen hebben getrokken op de Vleutenseweg. De politie was in de veronderstelling dat de jongeren verantwoordelijk waren. Na zes uur van hun vrijheid beroofd geweest te zijn, werden de jongens vrijgelaten. Ze zijn volgens het OM geen verdachten meer, maar het stigma en het trauma van een dergelijk politieoptreden blijft natuurlijk plakken. Zo ook de drie nieuwe Marokkanen in de statistieken die de PVV misbruikt om de samenleving verder op te hitsen tegen minderheden. Wat een armoe.