Home Opinie Politie Rotterdam heeft geen PKK-vlaggen gezien bij de demonstratie

Politie Rotterdam heeft geen PKK-vlaggen gezien bij de demonstratie

Zaterdag 6 augustus waren ze te zien, een hele stoet die langs het WTC in Rotterdam liep onder politiebegeleiding. In hun handen, vlaggen van de terreurgroep PKK. We maakten er melding van bij de politie en gingen het gesprek aan.

De eerste reactie van de agent aan de lijn van de meldkamer was simpelweg verbijsterend, maar niet geheel onverwacht. De Turkse gemeenschap in Nederland voelt zich al langere tijd onveilig doordat terreursymbolen van de PKK worden getolereerd in de straten van de grootste gemeenten in het land. Burgemeesters en beleidsmakers blijven ijzingwekkend stil. In tegenstelling tot de ophef die onstaat wanneer er bij een pro-Palestina demonstratie Hamas-vlaggen worden gezien. Daar wordt wel actief op gehandhaafd. Het geeft te denken: Is het een algehele gebrek aan kennis of zit er meer achter?

Advertentie

Leest u het transcript van ons gesprek met de politie zelf na:

Politie: Meldkamer politie, ik begrijp dat u iets vreemds wilt melden. 

DT: Klopt, een vriend van mij is in Rotterdam en stuurt mij foto’s van een stoet die in het centrum loopt bij het WTC en die symbolen bij zich hebben van een terreurbeweging.

Politie: Welke? Want ik heb ze nu in beeld. 

DT: U heeft ze in beeld? Het gaat om (Vlaggen van) de terreurbeweging PKK.

Politie: Maar het is een demo waar toestemming voor is verleend en er loopt politie bij.

DT: Dus ze mogen gewoon met die vlaggen rondlopen?

Politie: Ja want we leven hier in een vrij land meneer dus. 

DT: Ow?

Politie: Ja iedereen mag in dit land demonstreren.

DT: Dus ik mag ook met een ISIS-vlag rondlopen? Niet dat ik het zou doen hoor.

Politie: Nou das weer wat anders he meneer. 

DT: Hoezo is dat anders, zij staan toch op de terreurlijst?

Politie: Nou dat niet, maar daar kan ik me in vergissen.

DT: De PKK staat op de internationale terreurlijst van de VS, EU, Canada en Turkije.

Politie: Meneer, het loopt daar blauw van de politie, dus als daar een PKK-vlag was en die zou verboden zijn, dan zal er best wel iemand gaan ingrijpen. 

DT: Ik heb de foto’s net gezien en er staan PKK-vlaggen op.

Politie: Ja, net wat ik u zeg, er lopen zo vreselijk veel collega’s omheen, dat als dat niet zou mogen, dan zouden die heus wel in gaan grijpen. 

DT: Blijkbaar weten ze het niet?

Politie: Een momentje…. Meneer ik heb het nog even nagevraagd, maar in ons land is de PKK geen terroristische organisatie, zoals IS. Deze demonstranten hebben toestemming gekregen om te demonstreren. 

DT: De PKK staat op de terreurlijst hoor.

Politie: Meneer we gaan deze discussie verder niet voeren en gaan er niets naar ondernemen. Deze mensen hebben de vrijheid om te demonstreren en ze hebben er ook een vergunning voor gehad. Er loopt politie bij dus alles is ok. 

DT: Nee. Het is niet okay. Het is in strijd met internationale wetgeving. Nederland heeft de PKK op de terreurlijst staan.

Politie: Okay, even een momentje… Meneer, daar ben ik weer, de collega’s, ik heb het even voor u nagevraagd: de PKK-vlag is niet gezien daarbuiten. 

DT: Ik heb een foto.

Politie: Als u dat heeft, dan gaat u nu naar buiten en dan gaat u naar een collega die daarbij loopt en dan laat u de foto aan de collega zien. Dan kunnen we degene die dat heeft uit de demonstratie halen. 

DT: Okay, maar mag ik u nog een vraag stellen? Hoe komt u erbij dat de PKK niet op de terreurlijst staat in Nederland?

Politie: Nou, wat ik verkeerd had begrepen van mijn collega: de PKK staat wel op de terreurlijst, maar de mensen die daarbij lopen die horen niet.. dat zijn Koerden. En die horen niet tot die organisatie of die, nou ja, die hebben toch toestemming gekregen om daar te demonstreren. 

DT: Ja dat kan. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar als ik daar ga staan met een Hamas-vlag of ISIS-vlag, die staan ook op de terreurlijst, dan word ik meegenomen. Niet dat ik het zou doen.

Politie: Meneer, wij hebben het nagevraagd. Wij hebben nog geen PKK-vlag gezien daar. En als u zegt dat ie er wel is, dan vraag ik u, ga dan nu naar buiten, ga naar die demonstratie en laat het aan een politiecollega zien en dan kunnen we degene eruit halen die met die vlag loopt. Want u bent het daar niet mee eens, dus u mag zelf ook iets gaan ondernemen. 

DT: Er zijn mensen die zich daardoor onveilig voelen, die hebben er een onveilig gevoel door.

Politie: Meneer, dit is een veilige en vredige demonstratie. Meneer we zijn in Nederland, alstublieft. U gaat mij toch niet vertellen dat u zich hierdoor onveilig voelt. 

DT: Als ik ergens een vlag zie van de PKK, dan geeft mij dat wel een onveilig gevoel.

Politie: Ja, maar daarvoor zeg ik tegen u. Ga naar buiten en ga naar een collega en laat het hem zien. Ga zelf ook wat ondernemen meneer. 

DT: Ja, maar weet u. Uw eerste reactie zegt eigenlijk al dat er onvoldoende kennis is.

Politie: Daar heb ik mijn excuses voor aangeboden. Dat de PKK wel een terroristische organisatie is. Maar wij hebben de vlaggen niet gezien. 

DT: Ik ga het even doorgeven dan, dank u wel voor uw tijd.

PKK Rotterdam2
“Wij hebben nog geen PKK-vlag gezien daar”.

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? Word donateur en help ons groeien. KLIK HIER.
Waardeert u ons vrijwilligerswerk, maar nog niet zoveel om een vaste relatie aan te gaan? U kunt ook EENMALIG DONEREN op bankrekeningnummer NL66 INGB 0006182388 ten name van Stichting DutchTurks.