Home Nieuws Politie rolt zwaarbewapend neonazi-netwerk op

Politie rolt zwaarbewapend neonazi-netwerk op

Neonazi-netwerk

De politie in Oostenrijk heeft afgelopen weekend een neonazi-netwerk opgerold. Daarbij zijn 90 vuurwapens, waaronder automatische wapens, zes explosieven en handgranaten aangetroffen. Volgens de politie is het de grootste wapenvondst in decennia.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zei op zaterdag dat er vijf mannen in de leeftijd van 21 tot 53 jaar oud die banden hebben met neonazi groepen zijn aangehouden bij huiszoekingen. Over de grens in Duitsland zijn nog eens twee verdachten aangehouden, waaronder de veroordeelde drugshandelaar Peter B. die in de negentiger jaren vijf jaar heeft gezeten voor het opzetten van een neonazi-netwerk.

Advertentie

Wapens die in beslag zijn genomen zouden gebruikt worden voor het opzetten van een extreemrechts netwerk in Duitsland met het doel om aanvallen te plegen. Het onderzoek waarbij het netwerk in beeld kwam, was aanvankelijk gericht op druggerelateerde misdrijven, maar legde onbedoeld verbanden bloot tussen extreemrechtse groeperingen en de georganiseerde misdaad.

Bij de invallen zijn in totaal 76 semi-automatische en volledig automatische wapens, waaronder Uzi’s, AK-47s, Scorpion machinegeweren en munitie in beslag genomen. Ook werden er veertien pistolen met munitie, zes handgranaten en explosieven in beslag genomen. In een warenhuis elders werden nog eens 100.000 kogels aangetroffen.

Een maand geleden werd in Duitsland een soortgelijk neonazi-netwerk opgerold, waarbij 12 verdachten zijn aangehouden op verdenking van het beramen van terreuraanslagen op politici, asielzoekers en moslims. De mannen worden aangeklaagd voor deelname aan een terroristische organisatie.