Home Nieuws Politie in Nederland gebruikt illegaal spionagesoftware

Politie in Nederland gebruikt illegaal spionagesoftware

Het Korps landelijke politiediensten [KLPD] heeft ruim 2,7 miljoen euro uitgegeven aan de omstreden Finfisher-spyware, waarmee verdachten in de gaten gehouden kunnen worden. Dat meldt wikileaks  in een onlangs uitgebrachte cable.

Advertentie

Uit de gegevens blijkt dat de KLPD sinds 2012 in totaal zestien licenties op de spyware heeft gehad. Daarvan zijn er twee nog actief, waarmee maximaal tien doelwitten in de gaten kunnen worden gehouden.

De finfisher licentie geeft het Nederlandse politieapparaat de mogelijkheid om verborgen netwerken te ontdekken en toegang te krijgen tot alle bluetooth apparaten, het kan gebruikt worden om wachtwoorden en andere online-accountinformatie te stelen, controleren en bespioneren van activiteiten op sociaalnetwerkaccounts en/of webmails en inbreken in een WPA-codering om zo toegang te krijgen tot draadloze netwerken.

Ook geeft dit de landelijke politie, de mogelijkheid om de laatst geopende of gewijzigde bestanden te stelen en binnen enkele seconden de geschiedenis van bezochte sites, instant messages en de inhoud van de prullenbak te verzamelen.

Een andere applicatie is het professionele “Trojaanse Paard” genaamd Finspy, dat gebruikt wordt om doelwitten te observeren die regelmatig reizen en om hun communicatie te encrypteren. Het paard werkt op alle grote besturingssystemen en wordt door de veertig meest gebruikte virusscanners niet herkend. Alle communicatie kan actueel worden afgeluisterd. Finspy Mobile is de mobiele versie voor  Android, Blackberry, IOS en Windows Phone.

Finfisher Wikipedia

Finfisher Header