Home Nieuws Politie Amsterdam onder vuur na geboeid afvoeren hoogbejaarde man (84)

Politie Amsterdam onder vuur na geboeid afvoeren hoogbejaarde man (84)

De politie in Amsterdam ligt flink onder vuur nadat er beelden op sociale media verschenen van een arrestatie eerder op die dag. De politie arresteerde een 84-jarige man van Marokkaanse komaf. Hij werd in de boeien geslagen en onder begeleiding van talloze politieagenten naar het bureau overgebracht in een politiebusje.

Advertentie

Veel mensen hebben kritiek op de handelswijze van de politie en uiten hun ongenoegen via sociale media. De Facebookpagina van politie Amsterdam wordt sinds dinsdagavond overspoeld met negatieve recensies van mensen die zich de onjuiste behandeling van de hoogbejaarde man aantrekken. Zij vinden slechts excuses van de politie niet op zijn plaats en eisen een verklaring en maatregelen.

Correctie op Tweet: Man is 84 jaar oud in plaats van 70.

Kleinkinderen van de gearresteerde man reageren dat hij is aangehouden omdat hij een meter naast het fietspad reed en dat de politie hem heeft gevraagd zichzelf te identificeren, maar hij niet begreep wat de politie van hem wilde. Politieagenten hebben de 84-jarige man daarop handboeien omgedaan en afgevoerd.

Op sociale media klinkt er weerzin tegen de actie van de politie. Twitteraars wijzen op verschillende nieuwsberichten waarmee de politie zichzelf afficheert als een behulpzame organisatie die dronken en dementerende bejaarden naar huis brengt, terwijl deze herkenbaar islamitische hoogbejaarde man geboeid wordt afgevoerd naar het politiebureau, omdat hij naast het fietspad fietst en zich niet ter plekke kon legitimeren.

Politie Amsterdam lichtte later op de avond het incident toe middels een bericht onder de video op Facebook en schreef:

De politie betreurt de gang van zaken rond de aanhouding van deze oudere man, vanmiddag op het Hagendoornplein in Amsterdam-Noord. De man kon zich na een verkeersovertreding niet identificeren en hij maakte een verwarde indruk. Ook in het Arabisch was geen contact met hem te leggen. De man had gezien zijn leeftijd niet op deze manier moeten worden meegenomen. De man leek erg geschrokken van de commotie. Hij zal dan ook excuses ontvangen van de politie.


politie-amsterdam-fb-bericht

De organisatie die tegen etnisch profileren strijdt, Controle Alt Delete, vraagt zich af waarom de man geboeid is afgevoerd. Zij willen van de Amsterdamse politie weten waarom de politie heeft besloten om de man aan te houden en vragen zich af of er een noodzaak was om hem geboeid af te voeren.