Home Nieuws “Israël arresteerde tot nu toe 850.000 Palestijnen”

“Israël arresteerde tot nu toe 850.000 Palestijnen”

Israël heeft sinds juni 1967 in totaal rond de 850.000 Palestijnen gearresteerd, volgens de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) in een verklaring op vrijdag.

Advertentie

Abdul-Nasser Farawnah, directeur van de statistische dienst van de PLO’s ministerie voor gedetineerdenzaken, gaf een verklaring op de 48e verjaardag van de Arabisch-Israëlische oorlog, dat het aantal gedetineerden in de afgelopen 48 jaar ongeveer 20 procent uitmaakt van van alle Palestijnen in de door Israël bezette gebieden.

“De bezettingsmacht maakt geen onderscheid tussen geslacht of leeftijd”, aldus de verklaring, daaraan toevoegend dat het detentiebeleid Palestijnen van alle klassen raakt, met inbegrip van arbeiders, academici en zelfs ministers.
De Palestijnse Bevrijdings Organisatie verklaarde ook dat gedetineerden fysieke en psychologische vormen van marteling ervaren.

Sinds 1967 zijn er in totaal 206 Palestijnen overleden nadat ze gearresteerd zijn, waaronder 71 door marteling, 54 door medische nalatigheid, 74 door moord met voorbedachten rade en zeven door geweervuur van soldaten,” zei de organisatie, eraan toevoegend dat Israël ook veel gevangenen met gezondheidsproblemen heeft vrijgelaten om te voorkomen dat men verantwoordelijk kan worden gehouden voor de medische zorg.

Op dit moment worden er ongeveer 6.000 Palestijnen vastgehouden in 22 Israëlische gevangenissen en verhoorcentra, met inbegrip van 200 kinderen en 25 vrouwen.

Ten minste 1.600 van de gedetineerde hebben geklaagd over gezondheidsproblemen en diverse ziekten, volgens de verklaring.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, de Sinaï en de Golanhoogte tijdens de Zesdaagse Oorlog, of Nakba (catastrofe), zoals bekend in het Arabisch, die begon op 5 juni 1967, toen de Israëlische luchtmacht een verrassingsaanval tegen Egyptisch luchtmacht posities in de Sinaï startte.