Home Nieuws PKK-YPG connectie in Kamerbrief minister Grapperhaus

PKK-YPG connectie in Kamerbrief minister Grapperhaus

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid

De minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus erkent vandaag in een Kamerbrief over een ander onderwerp dat er een connectie is tussen de YPG en de terroristische organisatie PKK.

In de Kamerbrief, die Grapperhaus namens het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft en die over een beschikking van een rechtbank in Rotterdam gaat, stelt dat repatriëring van uitreizigers momenteel te gevaarlijk is om tal van redenen. Één van de redenen daarvoor is de onveiligheid van de regio, zo stelt hij. Hij vindt het gevaarlijk om mensen momenteel naar Syrië te sturen om repatriëring te bewerkstelligen. Het gaat hier om in totaal tien vrouwen die verdacht worden van betrokkenheid bij ISIS. Zij worden momenteel vastgehouden in kampen die effectief worden beheerd door de de YPG, de Syrische tak van de PKK.

Advertentie

Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de PYD, één van de partners van de coalitie tegen ISIS, zelf ook banden heeft met een terreurorganisatie. “De effectieve leiding van de SDF is in handen van de YPG, de gewapende tak van de Koerdische partij PYD die banden heeft met de terreurorganisatie PKK,” aldus Grapperhaus. Minister Grapperhaus bevestigt hiermee dat het Kabinet op de hoogte is van de organische banden tussen de bloedige terreurorganisatie PKK en de YPG/SDF. Tegelijkertijd stelt hij dat het kabinet terughoudend is met het aangaan van contacten met de SDF ‘In het belang van internationale betrekkingen‘.

Minister Ferd Grapperhaus schrijft in de Kamerbrief van 18-06-2020 over de banden tussen de YPG en de terreurbeweging PKK.

Voor ingewijden in het onderwerp vallen deze organische banden niet uit de lucht. De YPG wordt geleid door de gewelddadige terreurleider Ferhad Abdi Sahin of Mazloum Kobane die internationaal gezocht wordt voor de moord op meer dan 40 mensen, waaronder twee Britse toeristen in Kusadasi. Prominente westerse journalisten, zoals onder andere Richard Engel, hebben Mazloum Kobane vervolgens door een PR-wasstraat geloodst om hem het statuur van een generaal aan te meten.

Dat deze erkenning van organische banden tussen de YPG en PKK gaat leiden tot een nieuwe houding tegenover de terreurgroep PKK in Nederland lijkt onwaarschijnlijk. De PKK die de afgelopen decennia verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden, heeft een gewortelde aanwezigheid in Nederland. Alhoewel Nederland de PKK als terreurorganisatie erkent, evenals de rest van de EU, de VS en Turkije, opereert de terreurgroep nauwelijks gehinderd in Nederland, België en Frankrijk. Waar het een groot deel van de drugshandel en mensenhandel in handen heeft en op grote schaal Koerden afperst met een eigen illegale “belastingdienst”. In totaal wordt door de terreurgroep PKK naar schatting 2 miljard onttrokken uit de Europese economie.

Media stellen Koerden gelijk aan terroristen: doelbewuste misleiding of onkunde?