Home Politiek Tegen PKK-terreur? Stem dan geen SP of GroenLinks!

Tegen PKK-terreur? Stem dan geen SP of GroenLinks!

De PKK teistert Turkije al decennia met terreuraanslagen en aanvallen op burgers, veiligheidspersoneel en ambtenaren. Daarbij zijn naar schatting 40.000 mensen om het leven gekomen.

Advertentie

De PKK is op de terreurlijst gezet van de EU, omdat het zich bezighoudt met drugshandel, mensenhandel, oplichting, afperspraktijken, bomaanslagen en moorden, en tot doel heeft om maatschappijen te ontwrichten. Ook Amerika, Canada, Australië en Turkije hebben de PKK op de terreurlijst staan.

Een maand voordat de PKK in juli 2015 eenzijdig het staakt-het-vuren met de Turkse staat opzegde, stemde het Europarlement (EP) over een voorstel van Verenigd Links, om de PKK van de EU-terreurlijst te halen. Het voorstel werd met een ruime meerderheid afgeschoten in het EP. Van de aanwezige Europarlementariërs stemden 138 voor verwijdering van de lijst, 493 tegen en 64 leden onthielden zich van de stemming.

Een maand later, op 11 juli 2015, verklaarde de PKK/KCK eenzijdig dat het staakt-het-vuren tussen de terreurorganisatie PKK en de Turkse regering voorbij was. Op 15 juli gaf Bayik het bevel om een burgeroorlog te beginnen in Turkije.

Nederlandse parlementariërs die voor het voorstel van Verenigd Links stemden waren afkomstig van de SP en GroenLinks. Voor de SP stemden Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur en namens GroenLinks stemden Bas Eickhout en Judith Sargentini voor. De drie leden van de PvdA, Agnes Jongerius, Kati Piri en Paul Tang, stemden tegen het voorstel om de PKK van de terreurlijst te halen. Iets waar Harry van Bommel, vertrekkend Kamerlid voor de SP, zich op zijn blog over beklaagt.

Samenvattend: bent u tegen het normaliseren van een bloeddorstige terreurbeweging als de PKK, stemt u dan vooral geen GroenLinks of SP.

Update december 2016: Vragen over de Groenlinks-PKK connectie worden door de nieuwe kandidaat Kamerleden voor Groenlinks Nevin Ozutok en Zihni Ozdil angstvallig genegeerd op Twitter.

Vorig artikelTurkse passagiers geschoffeerd op Oostenrijkse luchthaven
Volgend artikelRotterdammers aan Aboutaleb: zoek verbinding, onthoud je van generaliseren