Home Nieuws PKK-kopstuk gedood door Turkse inlichtingendienst

PKK-kopstuk gedood door Turkse inlichtingendienst

Metin Arslan, codenaam Koçer, zit rechts van PKK-kopstuk Murat Karayilan. Datum foto onbekend.

De Turkse inlichtingendienst MIT heeft met een operatie in november 2019 één van de kopstukken van de terreurbeweging PKK gedood. Het zou gaan om Metin Arslan, codenaam Koçer, die verantwoordelijk was voor de ‘inlichtingenafdeling’ van de terreurorganisatie.

Advertentie

Arslan was één van de sleutelfiguren binnen de terreurorganisatie PKK, waar hij zich in 1994 bij aansloot. Tussen 2004 en 2007 werkte hij direct onder de tweede man van de PKK, Duran Kalkan, onder de codenaam Abbas. Vanaf 2007 had Arslan de leiding over het Gare-kamp van de PKK in noord-Irak, van waaruit hij het bevel gaf voor meerdere aanslagen in Turkije.

Vanaf 2012 was Arslan betrokken als inlichtingenverantwoordelijke bij de Syrische tak van de PKK, de YPG, en kreeg hij het bevel oer de Karachok regio in 2015. Daar raakte hij gewond bij een Turkse luchtaanval. Uiteindelijk werd Arslan, die een neef is van terreurkopstuk Abdullah Ocalan, uitgeschakeld in het Sinjar-gebergte in Irak.

De terreurorganisatie PKK is in de afgelopen decennia verantwoordelijk voor meer dan 40.000 doden, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s, maar ook wegwerkers en leraren, en maakt in haar slachtoffers geen onderscheid tussen Turken en Koerden. Ook Nederland beschouwt de PKK als een terreurorganisatie, evenals de rest van de EU, de VS en Turkije. Desondanks wordt de terroristische organisatie PKK getolereerd en zelfs gefaciliteerd in landen zoals België, Frankrijk en Nederland, waar het een groot deel van de drugshandel en mensenhandel in handen heeft en op grote schaal Koerden afperst met een eigen illegale “belastingdienst”. In totaal wordt door de terreurgroep PKK naar schatting 2 miljard onttrokken uit de Europese economie.