Home Nieuws PKK: “Heel Turkije wordt oorlogsgebied”

PKK: “Heel Turkije wordt oorlogsgebied”

De Nationale Veiligheidsraad (MGK) bijeenkomst die op maandag werd gehouden in Ankara besprak kritieke kwesties, zoals de recente ontwikkelingen in Syrië en de extra veiligheidsmaatregelen die genomen kunnen worden langs de grens. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

Bronnen uit Ankara geven verder aan dat de mogelijke bedreigingen die de PYD en YPG in het noorden van Syrië kunnen vormen is beoordeeld tijdens de bijeenkomst. President Recep Tayyip Erdoğan uitte eerder al zijn bezorgdheid over de risico’s van de PYD en de PKK die een nederzetting zouden willen oprichten aan de grens met Turkije. Bronnen in Ankara melden dat de PKK zware wapens in beslag heeft genomen en het doel heeft om deze naar Turkije te brengen.

Verder wordt opgemerkt dat het verzoeningsproces de PKK heeft geholpen in het uitbreiden van haar wapenarsenaal. De tweede man van de PKK, Murat Karayilan, verklaarde tegenover Firat News Agency “Als Turkije een interventiemacht stuurt naar Rojava, het noordoosten van Syrië waar een Koerdische meerderheid woont, de PKK heel Turkije in een oorlogsgebied zal veranderen”.

Ook de aan PKK-gelieerde Democratische Unie Partij (PYD) in Syrië waarschuwde Turkije en verklaarde dat ze er klaar voor is om te antwoorden op een militaire interventie door Turkije.

De PYD riep NAVO-leden op te voorkomen dat Turkije militair ingrijpt. Volgens de verklaring zoden Syrische Koerden goede betrekkingen willen met hun buren en niet de intentie hebben om een onafhankelijke staat op te richten.

Turkije heeft inmiddels de veiligheidsmaatregelen langs de grens met Syrië opgeschroefd met tanks, luchtdoelraketten, gepantserde gevechtsvoertuigen en militair personeel uit Gaziantep van de vijfde gepantserde brigade, die zullen waken over het grensgebied. De in Turkije geproduceerde Fırtına houwitsers die een bereik hebben van 40 kilometer zijn ook ingezet bij de grens met Syrië waar IS zich bevindt.