Home Nieuws PKK eindigt staakt-het-vuren, dode en gewonden bij vuurgevecht

PKK eindigt staakt-het-vuren, dode en gewonden bij vuurgevecht

De KCK, een overkoepelende organisatie waar ook het terroristische PKK onder valt, maakte op zaterdag bekend dat het een eind maakt aan het staakt-het-vuren dat was aangekondigd door de gevangen gezette leider Abdullah Öcalan in 2013.

Advertentie

De KCK gaf in de verklaring aan dat de Turkse regering zich niet houdt aan gemaakte afspraken en “daden verricht die kunnen leiden tot conflicten”.

“De beslissing om alle bronnen in te zetten, waaronder de guerilla krachten te mobiliseren, is genomen om de bouw van dammen stoppen,” is te lezen in de verklaring. In de verklaring staat ook dat “de aanleg van wegen en buitenposten hen een gevoel van onbehagen geeft, daar het volgens hen de hand versterkt van Ankara in het geval van een gewapend conflict”.

“Vanaf nu zullen alle dammen en machines die gebruikt worden bij de bouw van de dammen het doelwit zijn van onze guerrilla,” staat er verder in de verklaring te lezen.

Vanochtend om 8:30 ontstond er een vuurgevecht tussen Turkse gendarmes en PKK terroristen, toen men een door de terreurbeweging in beslag genomen overheidsvoertuig terug wilde halen. Een civiel voertuig dat in de vuurlinie terecht kwam, werd doorzeeft met PKK kogels, waarbij één dode en twee gewonden vielen. De overledene, Kanber Morkoç (65), behoorde volgens bronnen tot de HDP.