Home Nieuws Piloot Turkish Airlines weigert mee te werken aan deportatie van vluchteling in...

Piloot Turkish Airlines weigert mee te werken aan deportatie van vluchteling in levensgevaar

Een piloot van de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft een deportatie voorkomen van een jonge Afghaanse vluchteling, die uitgezet dreigde te worden door Groot-Brittannië.

Advertentie

De jonge vluchteling zou zijn leven niet zeker zijn bij terugkomst in Afghanistan en zou bedreigd worden door de Taliban, ooit een bondgenoot van de Verenigde Staten.

Het incident voltrok zich naar verluidt op luchthaven Heathrow in Londen, waar de asielzoeker werd gedwongen om op een vliegtuig te stappen dat hem naar Afghanistan zou deporteren via Istanbul.

Een groep activisten vergezelden de 22-jarige asielzoeker, Samim Bigzad, en probeerden zijn uitzetting te voorkomen door reizigers en personeel van het toestel te informeren over de situatie van de jongeman.

Een Turkish Airlines piloot besefte de ernst van de situatie en weigerde uiteindelijk mee te werken aan de deportatie van de jongeman en zei “Jullie gaan hem niet meenemen, ik vlieg niet. Iemands leven is in gevaar”.

Bigzad werd daarop teruggebracht naar een deportatiecentrum vlakbij luchthaven Gatwick. Volgens een neef van Bigzad, vertrok hij twee jaar geleden uit Afghanistan, nadat hij werd bedreigd door de Taliban met onthoofding. Het asielverzoek van Bigzad werd door de Britse autoriteiten afgewezen, evenals zijn mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het besluit. Bigzad werd tijdens een routine-afspraak met de immigratiedienst gearresteerd in juli. Hoe het verder gaat met zijn procedure is nog onbekend. Turkish Airlines was niet bereikbaar voor commentaar.