Home Nieuws Petar Naumoski wordt vereerd

Petar Naumoski wordt vereerd

De legendarische spelverdeler van Anadolu Efes (voorheen Efes Pilsen) is gisteravond in de rust van het duel tussen Anadolu Efes en Empori Armani Milano geëerd. Ik heb het over Petar Naumoski. Het blauw-witte Efes shirt met rugnummer zeven, die door de Macedoniër in totaal acht jaar werd gedragen, gaat met ‘pensioen’.

Wie is Petar Naumoski en wat maakt hem zo bijzonder?
Wat ik hieronder over Petar Naumoski ga schrijven berust volledig op mijn persoonlijke bevindingen op grond van herinneringen van circa 20 jaar geleden.

Advertentie

Petar Naumoski speelde in een tijd dat een basketbalwedstrijd, in plaats van vier kwarten van 10 minuten, twee helften had van 20 minuten, dus 40 minuten duurde. Je kon je rust pas pakken in de rust of als er werd gewisseld. Als je Naumoski heette had je geen rust. Naumoski werd zelden gewisseld. Hij is naar mijn weten één van de minst gewisselde spelers in het Turkse basketbal. Hoe hield hij het dan vol? Hoe kon een speler die aanvalt en verdedigt niet gewisseld worden. Waar haalde hij zijn energie vandaan? Naumoski ging heel zuinig om met zijn energie. Hij verhoogde de tempo wanneer hij wou en vertraagde het wanneer hij er behoefte aan had. In de jaren negentig mocht men 30 seconden over een aanval doen (tegenwoordig 24 seconden). Ik kan mij heel veel wedstrijden herinneren dat Naumoski de volle 30 seconden gebruikte om tot een score te komen. Hij bepaalde zijn eigen tempo, het tempo van zijn ploeggenoten en de tempo van de wedstrijd. Zijn voornaamste taak als playmaker was, zoals alle playmakers, om de aanval te organiseren. Als een aanval niet lukte, dus als een speler niet tot een schot kwam, ging de bal weer terug naar Naumoski. Hij wist op de één of andere wijze om tot een schot te komen en alsnog te scoren. De beroemde basketbalomroeper Murat Murathanoglu had daar prachtig zinnetje voor:  ‘Naumoski neemt de saz (Turks snaarinstrument) in handen’. Betekenis: Naumoski neemt het heft in eigen handen en gaat op solotoer. Op de meest cruciale momenten werd de verantwoordelijkheid door Naumoski genomen. Als er een laatste aanval werd gespeeld gebaarde hij met zijn hand dat zijn ploeggenoten de weg vrij moesten maken (het veld moesten ruimen) dat betekende dat hij een één op één wou spelen met de guard van de tegenpartij. Als hij kort werd genomen dus van dichtbij werd verdedigd, passeerde hij zijn tegenstander en eindigde hij zijn aanval met een lay-up. Als hij op afstand werd verdedigd loste hij een driepunter af. Naumoski startte zijn aanval met een vast ritueel; het zweet op zijn voorhoofd veegde hij met zijn shirtje af daarna begon hij met zijn move.

Naumoski was een ware held

Als Naumoski meedeed dan wist men dat er, hoe slecht het ook ging, altijd een kans op een overwinning was. Ik heb veel wedstrijden van Efes Pilsen gezien waarbij ze een puntenverschil van 20 tot 25 punten wegwerkten en zelfs wonnen. Naumoski is een uitstekende speler, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of hij de allerbeste buitenlandse point-guard is die de Turken hebben gekend. Oud NBA-spelers als Lyod Daniels (Galatasaray), Mahmoud Abdul Rauf (Fenerbahce) en zelfs Allen Iverson (Besiktas) met een betere basketbalcarrière hebben zich nooit kunnen aarden als Naumoski. Naumoski was de Hagi van het Turkse basketbal. Hij sprak de taal, gedroeg zich niet als een thug maar als een heer en was een ware held. Hij was gewoon één van ons. Hij veroverde de harten van alle Turken toen Efes Pilsen, (mede) dankzij Naumoski, de Korac Cup in 1996 won.

Gisteravond in het Abdi Ipekci stadium 
Tijdens de rust Anadolu Efes – Empori Armani Milano wedstrijd

In de rust werd er door de Efes-voorzitter een plaquette overhandigd aan Naumoski. Naumoski bedankte iedereen met de volgende woorden.

Ik heb een geweldig gevoel. In de tijd dat ik het shirt van Anadolu Efes droeg, leefden we hier als één grote familie. Successen kwamen op deze wijze. Niet alleen ik, maar ook onze voorzitter de heer Özilhan, waaronder onze managers, onze coach Aydin Ors, onze technische staf, mijn teamgenoten en met de steun van al onze supporters hebben dit succes waargemaakt. Door deze redenen sta ik vandaag hier. De reden waarom ik al die namen opnoem is om ze nogmaals te bedanken. Ik hoop dat vanavond Anadolu Efes wint en dat we de overwinning samen vieren’.

Anadolu Efes won van Empori Armani met 90-86