Home Nieuws Persvrijheid in Europa, maar alleen als je Turkije basht: krant verwijdert onder...

Persvrijheid in Europa, maar alleen als je Turkije basht: krant verwijdert onder druk Israëlische premier Netanyahu uit artikel

Er lijken nagenoeg geen grenzen te zitten aan de persvrijheid in Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder. Maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je alleen landen en leiders bashen die volgens de westerse elite gebasht mogen worden. Een Duitse krant werd na diplomatieke druk gedwongen om de naam van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uit een artikel over de gekste wereldleiders te verwijderen.

Hamburger Morgenpost had Netanyahu opgenomen in de lijst van “Zeven gekste leiders in de wereld“, omdat hij illegale joodse nederzettingen in Palestina promoot en omdat hij de voormalige Amerikaanse president Obama probeerde over te halen om Iran aan te vallen.

Buitenlandse Zaken van Israël stuurde daarop een klacht naar de Duitse regering. De Israëlische ambassade in Duitsland bekritiseerde de krant en noemde het “Een anti-semitische daad“.

Het feit dat ze de gekozen premier van een democratisch en westers land naast sommige van de ergste dictators in de wereld plaatsen, onthult meer dan alles het gebrek aan inzicht van deze krant over wat er vandaag de dag gebeurt in de wereld,” zei de ambassade in een verklaring, volgens Israël’s Ynet News.

Hamburger Morgenpost werd gedwongen om Netanyahu uit de lijst te halen en bood excuses aan omdat ze hem erop hadden geplaatst. “Het was fout om Netanyahu onderdeel uit te laten maken van deze lijst. We bieden onze excuses aan,” zegt de krant in een verklaring.

De lijst bestaat uit Iran’s leider Ayatollah Khomeini, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de Filipijnse president Rodrigo Duterte, de Russische president Vladimir Putin, de Syrische president Bashar Al-Assad en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe.