Home Nieuws Perinçek wint zaak “Armeense kwestie” Europees Hof

Perinçek wint zaak “Armeense kwestie” Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde donderdag in het voordeel van de Turkse politicus Doğu Perinçek over de “Armeense kwestie” zaak.

Advertentie

De langverwachte zaak van Zwitserland en Armenië tegen de Turkse politicus werd in Straatsburg Frankrijk.

Een meerderheid van het EHRM besloot dat er een schending was van artikel 10 (vrijheid van meningsuiting) van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

“Het Hof concludeerde dat het niet nodig was, om in een democratische samenleving, de heer Perinçek te onderwerpen aan een strafrechtelijke vervolging om de rechten van de Armeense gemeenschap te beschermen in deze zaak,” luidt de uitspraak.

Perinçek was veroordeeld door een rechtbank in Zwitserland, waar het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar is. Perinçek refereert aan de “Armeense genocide” als een internationaal leugen. Perinçek betoogde dat zijn ontkenning geheel in lijn is met de vrijheid van meningsuiting en bracht de zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De rechtbank besliste in zijn voordeel in 2013, maar Zwitserland besloot in beroep te gaan tegen de uitspraak. Armenië sloot zich op eigen verzoek aan bij de zaak als mede-eiser. Het land werd vertegenwoordigd door een advocatenteam waar ook de vrouw van George Clooney, Amal Alamuddin Clooney, onderdeel van was.