Home Nieuws Pentagon betaalde voor Fake Al-Qaeda video’s

Pentagon betaalde voor Fake Al-Qaeda video’s

CC: thebureauinvestigates.com

Het Amerikaanse ministerie van Defensie betaalde een controversiële PR-bedrijf in het Verenigd Koninkrijk meer dan een half miljard dollar voor een uiterst geheime propaganda-programma in Irak, volgens een onthulling van het Bureau of Investigative Journalism.

Advertentie

De aannemer van de Pentagon-opdrachten, het Britse pr-bedrijf Bell Pottinger, maakte vanuit Irak korte TV-segmenten in de stijl van Arabische nieuwsprogramma’s en Fake Al-Qaeda video’s die werden gebruikt om de kijkers ervan te traceren via een google-code die in de video’s waren verwerkt.

GEHEIMHOUDING


Personeel van het PR-bedrijf werkte samen met hooggeplaatste Amerikaanse militaire officieren in het Bagdad hoofdkwartier Camp Victory. Bell Pottinger’s oud-voorzitter Lord Tim Bell bevestigt tegenover de Sunday Times, die met het Bureau of Investigative Journalism aan het verhaal heeft gewerkt, dat zijn bedrijf deel heeft genomen aan een uiterst geheime militaire operatie waarvoor geheimhoudingsverklaringen zijn getekend.

HONDERD MILJOEN PER JAAR


Bell Pottinger rapporteerde aan het Pentagon, de CIA en de National Security Council voor haar werk in Irak. De output werd vaak ondertekend door de toenmalige Commandant van de Coalitie in Irak David Petraeus en soms ook door het Witte Huis. Op het hoogtepunt van haar werkzaamheden in Irak had Bell Pottinger meer dan 300 mensen in dienst en kon het aanspraak maken op een budget van meer dan honderd miljoen dollar per jaar.

EXACTE INSTRUCTIES VOOR AL-QAEDA VIDEO’S


De werkzaamheden, zoals beschreven door voormalig Bell Pottinger medewerker Martin Wells, bestonden uit het creëren van drie types video’s die de wereld in werden geslingerd. Een soort video was bedoeld om negatieve reclame te maken voor Al-Qaeda. Een andere soort video was bedoeld om door te gaan voor nieuwsitems die door Arabische nieuwszenders waren gemaakt. De laatste soort video waarvoor Wells werd ingehuurd om te schieten voor het Pentagon waren de Al-Qaeda propaganda-video’s. Wells vertelde tegenover Bureau of Investigative Journalism dat hij exacte instructies kreeg voor hoe hij de video moest maken: “We moeten in deze stijl een video maken en we dienen beelden van Al-Qaeda te gebruiken,” werd hem verteld. “Het dient tien minuten lang te zijn, en het dient in dit bestandsformaat afgeleverd te worden met een specifieke codering.”

TRACKING MET GOOGLE


Amerikaanse mariniers namen de CD’s vervolgens mee op patrouille en lieten het achter in de chaos wanneer ze een inval deden. De CD’s konden alleen worden afgespeeld met Real Player, een populaire streaming applicatie die een internetverbinding nodig heeft om af te spelen. Op de CD’s was een code geprogrammeerd die contact maakte met een Google Analytics account, waar een lijst van IP-adressen achter werd gelaten van mensen die de CD hadden bekeken.

VEERTIG PR-BEDRIJVEN PROFITEERDEN IN IRAK


Bell Pottinger was niet het enige PR-bedrijf dat werd gecontracteerd door het Pentagon. Volgens het artikel van The Daily Beast, die over het onderzoekswerk schreef, zouden alleen al tussen 2006 en 2008 meer dan veertig PR-bedrijven hebben geprofiteerd van aanbestedingen in Irak, waaronder Amerikaanse bedrijven als Lincoln Group, Leonie Industries en SOS International. Bell Pottinger’s werk in Irak voor het Amerikaanse ministerie van Defensie eindigde in 2011, toen de VS zich terugtrok uit het land dat het zelf in chaos heeft helpen storten. Het toenmalige management van Bell Pottinger ontkent het gebruik van tracking software op CD’s zoals beschreven door Wells en werd in 2012 uitgekocht.