Home Economie Pensioenfonds Turks leger koopt noodlijdende Britse staalgigant

Pensioenfonds Turks leger koopt noodlijdende Britse staalgigant

Het pensioenfonds van het Turks leger heeft vrijdag aangekondigd dat het een voorlopig akkoord heeft bereikt voor overname van het noodlijdende British Steel. De deal wordt naar verluidt dit jaar nog rondgemaakt.

Advertentie

Het 150 jaar oude British Steel is de tweede grootste Britse staalproducent met zo’n 5.000 werknemers in dienst en produceert 1.500 verschillende staalproducten aan een supply chain in onder andere Frankrijk en Nederland waar zo’n 20.000 werknemers in actief zijn.

British Steel werd drie jaar geleden overgenomen door Greybull Capital van Tata Steel voor een symbolisch bedrag van 1 pond. Het lukte Greybull niet om investeringen veilig te stellen om de bedrijfsvoering voort te zetten, naar eigen zeggen vanwege Brexit.

Ataer Holding, de investeringsarm van het pensioenfonds van het Turks leger, heeft met haar investeringsplan uit tachtig potentiële kopers voorrang gekregen om het bedrijf op te kopen. Volgens het pensioenfonds OYAK zal de koop in oktober worden rondgemaakt. Het pensioenfonds OYAK heeft 362.968 leden en beheert ongeveer €17.4 miljard. OYAK is actief in de mijnbouw, cement-, auto-, chemische-, metallurgie-industrie en in de energiesector en heeft in 2018 aan zo’n €4.2 miljard geëxporteerd. OYAK Mining Metallurgy Group is de grootste staalproducent van Turkije, de derde grootste van de EU-28 en heeft zo’n 12.000 medewerkers in dienst.

Het plaatsje Scunthorpe, waar British Steel 4.500 medewerkers in dienst heeft, stemde in 2016 nog met 68,68% voor de Brexit, na de bangmakerij-campagne dat Turkije bij de EU zou gaan. De door de Brexit noodlijdende fabriek in het plaatsje wordt nu dus gered door een Turks pensioenfonds.