Home Nieuws Patrouilleboot Libische krijgsheer doorverkocht door Nederlands bedrijf

Patrouilleboot Libische krijgsheer doorverkocht door Nederlands bedrijf

Een patrouilleboot dat in handen is van de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, die een gewapend conflict voert tegen de door de VN erkende regering van Libië, was oorspronkelijk vanuit Ierland opgekocht door een Nederlands bedrijf. Dat staat in een onlangs verschenen rapport [PDF] dat is gepresenteerd aan de VN-veiligheidsraad. Het schip belandde via een wirwar van bedrijven in de Seychellen, Belize, Panama en de Verenigde Arabische Emiraten in handen van een gewapende strijdgroep die de legitieme regering van Libië omver wil werpen

Advertentie

Het schip LÉ Aisling, een bewapende P23 patrouilleboot van de Ierse marine, was in gebruik vanaf 1980 en in juni 2016 buiten gebruik gesteld. Toen er naar een nieuwe bestemming voor het schip gezocht werd, gingen er geluiden op om de Aisling om te bouwen tot een museum, maar dit werd afgeraden door het Ierse ministerie van Defensie.

Verenigde Arabische Emiraten

Enkele maanden later, in maart 2017, werd de Aisling te koop aangeboden op een veiling in het Carrigaline Hotel in County Cork, Ierland. Daar werd de ontmantelde patrouilleboot opgekocht voor €110.000 door het bedrijf Russel Ventures Ltd in de Seychellen, dat in Nederland handelt onder de naam Dick van der Kamp Shipsales BV. De LÉ Aisling werd vervolgens omgedoopt tot de Avenhorn en op 3 augustus 2017 geregistreerd in Belize als een patrouilleboot. In maart 2018 werd de Avenhorn doorverkocht voor €473.000 aan het bedrijf Universal Satcom Services, een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dat aangaf het schip te willen gebruiken voor anti-piraterij missies bij Egypte. De Avenhorn werd na de koop geregistreerd in Panama als een plezierjacht, een moedwillige actie van de nieuwe kopers om te misleiden volgens de onderzoekers van de VN.

Misleiding

Het bedrijf uit de VAE schreef de ‘plezierjacht’ vervolgens uit het register in Panama met als opgaaf van reden dat de Avenhorn gesloopt zou worden. “Een indicatie van een bewuste poging om de transfer van het vaartuig (aan de Libische krijgsheer) te verhullen,” aldus de experts. Volgens de Irish Times, die een reconstructie van de verkoop maakte, wist het bedrijf uit de VAE bij de aankoop al dat het doorverkocht zou worden aan het Libische bedrijf Ahl Ai-Thiqa Security and Safety Equipment Imports Company in Benghazi voor een bedrag van €1.300.000. Het schip vertrok uiteindelijk op 4 mei 2018 uit de haven van Rotterdam naar Alexandrië, Egypte, maar werd ten zuiden van Sicilië bevolen om naar Benghazi, Libië, te varen, omdat het schip was verkocht. Het schip kreeg een zwarte kleur en heette vanaf dat moment de Al Karama. De Al Karama werd in Libië uitgerust met vergelijkbare wapens zoals het in de originele vorm ook had.

Dick van de Kamp verklaart tegenover de Irish Times dat de mensen die het schip kochten hem vertelden dat het schip gebruikt zou worden in anti-piraterij missies op de Rode Zee. “We hebben het verkocht aan iemand die we niet kennen. Ze hebben een internetsite. Ze zien er heel normaal uit. Er was niets verdachts aan deze cliënt,” aldus van der Kamp. Van der Kamp zegt dat de gebeurtenissen na de verkoop buiten zijn invloed liggen en noemde de opbrengst van het schip teleurstellend. De wederverkoper in de VAE, Reema Sami Abdullah Al Omari, zei in een e-mail aan van der Kamp dat ze een goed bod had ontvangen en besloot om de patrouilleboot te verkopen. Al Omari geeft aan dat ze is geïnteresseerd om vaker zaken te doen.

Energieconflict

In het VN-rapport worden verschillende landen waaronder de VAE, Egypte, maar ook Turkije, beschuldigd van het schenden van het VN-wapenembargo op Libië. De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte steunen in Libië de krijgsheer en voormalige CIA-stroman Khalifa Haftar. Terwijl Turkije de door de VN erkende regering in Tripoli steunt. Haftar is een voormalige CIA-stroman en was ook decennialang betrokken bij het ondermijnen van de regering van Moammar Khaddafi. De strijd in Libië past in een breder energieconflict in de Mediterrane Zee tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Israël & Griekenland enerzijds en Turkije anderzijds. Een stabiel Libië met een stabiele regering betekent voor Turkije dat het zich niet op laat sluiten en Griekenland uit de Oostelijke Mediterrane Zee kan houden, waar een geopolitieke strijd woedt om Turkije weg te houden van energiebronnen en een energiecorridor dat Israël, Griekenland en de Griekse Cyprioten willen bestieren.

Het Turks parlement heeft begin december een bilateraal pact tussen Turkije en Libië geratificeerd waarin de maritieme grens tussen de twee landen in het Oosten van de Mediterrane Zee bepalen. Een historische overeenkomst waarin Turkije haar belangen in de regio en dat van de door de VN erkende Libische regering in Tripoli veiligstelt. Ook sluit Turkije het zenden van militairen naar Libië niet uit. Als de Libische regering om militaire hulp vraagt, dan is Turkije bereidt om ondersteuning te bieden, aldus de Turkse president Erdogan.