Home Nieuws Parlement Turkije gaat in kielzog opkomst Europees neonazisme moslimhaat in EU onderzoeken

Parlement Turkije gaat in kielzog opkomst Europees neonazisme moslimhaat in EU onderzoeken

Een commissie van het Turks parlement gaat in het kielzog van het opkomende neonazisme in Europese landen onderzoek doen naar de stijgende islamofobie, moslimhaat en aanvallen op islamitische instellingen en gebedshuizen.

Advertentie

De zogeheten ‘Subcommissie voor onderzoek naar moslimhaat in westerse landen’ gaat diverse Europese landen bezoeken om daar onder ander te praten met slachtoffers van moslimhaat. Op het programma staan onder andere Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België.

Nederland staat vooralsnog niet op de agenda van de onderzoekscommissie die op bezoek zal gaan bij instellingen die zich bezighouden met de bestrijding van islamofobie en de oorzaken proberen te achterhalen van de problematiek.

In 2016 hebben er in westerse landen meer dan 2.800 islamofobe aanvallen plaatsgevonden, terwijl dat aantal in 2017 is gestegen tot boven de 3.000. In Duitsland hebben er meer dan 260 islamofobe aanvallen plaatsgevonden, terwijl 60 moskeeën en 664 vluchtelingen zijn aangevallen. In België zien 60% van de inwoners moslims als een bedreiging en hebben er meer dan 20 aanvallen tegen moslims plaatsgevonden. Frankrijk is één van de landen waar meer dan 360 aanvallen hebben plaatsgevonden gericht tegen moslims. In Nederland zien we dat sinds 2001 ten minste 34 moskeeën en islamitische scholen te maken hebben gehad met brandstichting. Niet in alle gevallen kon worden vastgesteld of het ging om moslimhaat, maar dit was wel het geval bij de moskee in Enschede. Aanhangers van de extreemrechtse partij PVV gooiden met molotovcocktails naar een moskee waar op het moment van de aanval ook kinderen aanwezig waren. De kinderen bleven gelukkig ongedeerd. De aanvallers zijn veroordeeld voor de aanslag met een terroristische motief.

Aanvallen op islamitische scholen en moskeeën zijn een zorgwekkende tendens in Europa. Moslims zijn steeds vaker het doelwit van rechts-extremistische groeperingen die zich gelegitimeerd voelen door verregaande marginalisering en stigmatisering van moslims in grote dagbladen en andere (online)media. De moskeeën in Nederland die het slachtoffer zijn geworden van moslimhaat hebben tot dusver geen 24-uurs beveiliging of camerabewaking gekregen, maar moeten het doen met een “Protocol” van het NCTV.