Home Opinie ‘Parkeerruzie’ is sneller nieuws dan ‘haatmisdrijf’

‘Parkeerruzie’ is sneller nieuws dan ‘haatmisdrijf’

Gisterenavond executeerde de Amerikaan Craig Stephen Hicks drie moslimjongeren in Chapel Hill. Drie jongeren in de bloei van hun leven. De 23 jarige Deah Shaddy Barakat, zijn vrouw Yusor Mohammed (21) en haar zusje Razan Mohammad Abu-Salha (19). Drie modelburgers met een groot hart voor de hulpbehoevenden.

Advertentie

Twitter explodeerde over het bloedbad op de drie jongeren, maar nog steeds was er niets te zien op de Nederlandse nieuwszenders, waaronder het op publiek geld draaiende NOS journaal. Zij gaven de voorkeur aan een traag draaiende overheidswebsite, een schadevergoeding aan de vader van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra en iets met een ronselaar in België die veroordeeld werd.

Drie door een uitgesproken atheïst en moslimhater geëxecuteerde moslimjongeren waren niet nieuwswaardig voor de NOS. Althans, tot het journaal van 6 uur, daar passeerde het de revue als kort nieuws met als mogelijk motief van de dader -die dit keer niet een “geestelijk verwarde man” of een “lone wolf” was- een parkeerruzie. Er zou een “langslepende burenruzie” aan vooraf zijn gegaan. Het feit dat de vermoorde jongeren als gul, beleefd, openhartig, sociaal en vriendelijk werden gezien door familie, vrienden en andere buurtgenoten worden daarbij gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

De moordpartij die er 11 uur over deed om het Nederlandse en het globale nieuws te bereiken en waar mondjesmaat, bijna schoorvoetend over bericht werd, raakte op miraculeuze wijze in een stroomversnelling na de verklaring van de Chapel Hill Police Department om 15:30 Nederlandse tijd.

Binnen twee uur tijd werden we doodgegooid met “Politie VS: parkeerruzie motief doodschieten drie studenten” en “Dood moslimstudenten was volgens politie parkeerruzie”. Troll na troll, die zwegen over het eerste bericht, deelt inmiddels massaal parkeerruzie-artikelen op de vele discussiegroepen online en op Twitter.

Ik laat hen liever links liggen en verkies de verklaring van de nabestaanden boven dat van een verklaring van de Amerikaanse politie en de partijdige media dat een simpele burenruzie aanleiding zou zijn voor de executie:

“Het was executie stijl, een kogel in elk hoofd,” zei de vader van de vrouwen Abu-Salha. “Dit was niet een geschil over een parkeerplaats, dit was een haatmisdrijf. Deze man had mijn dochter en haar man meerdere malen lastig gevallen. Hij sprak hen aan met zijn pistool in de aanslag. Ze voelden zich niet op hun gemak bij hem, maar ze hadden niet kunnen bedenken dat hij zo ver zou gaan,” verklaarde de vader.

Zijn dochter zou eerder gezegd hebben dat ze een hatelijke buurman hebben en dat de buurman een hekel aan ze had om hoe ze zijn en hoe ze eruit zien.

CC Middle East Monitor / Latuff
CC Middle East Monitor / Latuff