Home Nieuws Palestijnse verzetsheldin Ahed Tamimi (16) vastgehouden in beruchte israëlische kindermartelgevangenis

Palestijnse verzetsheldin Ahed Tamimi (16) vastgehouden in beruchte israëlische kindermartelgevangenis

DELEN

Het israëlisch regime houdt de 16-jarige Palestijnse verzetsheldin Ahed Tamimi (16) vast in een kindermartelgevangenis. Dat verklaart de mensenrechtenorganisatie CODEPINK tegenover Mondoweiss.

Tamimi werd in de vroege uren van dinsdag 19 december uit haar huis ontvoerd door soldaten van het israëlisch bezettingsleger. Israëlische ondervragers hebben Ahed in de vijf dagen van haar arrestatie proberen te dwingen tot een bekentenis, zonder dat ze toegang kreeg tot een advocaat of één van haar ouders. Haar moeder Mariam werd gearresteerd toen ze bij de gevangenis aankwam om haar dochter bij te staan tijdens de ondervraging.

Ahed werd volgens Mondoweiss sinds haar arrestatie al drie keer verplaatst van de Westelijke Jordaanoever door de 1949 wapenstilstandgrens of de Groene Grens, wat in strijd is met internationale wetgeving. De slapeloze Ahed, die formeel nog niet in staat van beschuldiging is gesteld, werd van detentiecentrum naar gevangenis verplaatst.

Tamimi zou volgens berichten al op het politiebureau van de Westelijke Jordaanoever gedwongen zijn tot een bekentenis, maar zou geweigerd hebben om mee te werken met haar ondervragers.

Vanuit die cel is ze naar het beruchte Moscobiyeh detentiecentrum in West-Jeruzalem verplaatst, waarmee meerdere internationale regels zijn geschonden door Israël, omdat het verplaatsten van beschermde personen van bezette gebieden naar de bezettende macht wordt beschouwd als onwettige deportatie. Deze vorm van schending van het internationaal recht is voor israël meer regel dan uitzondering.

Terwijl ze op de 24e verscheen op de rechtbank, werd duidelijk dat de 16-jarige Ahed de nacht had doorgebracht in een koude isolatiecel in de israëlische kindermartelgevangenis Moscobiyeh. Deze gevangenis staat bekend om haar ondergrondse kerkers en marteltechnieken, vooral ingezet tegen kinderen, volgens Ariel Gold van CODEPINK. Na de rechtszitting waar de vrijlating van Ahed werd afgewezen door de rechter, werd de Palestijnse verzetshelding verplaatst naar de Hasharon gevangenis in noord-israël. Momenteel wordt ze vastgehouden in de Ramlah gevangenis buiten Jaffa, dat wordt gezien als een doorvoerkamp voor Palestijnse gevangenissen.

Volgens familie en vrienden zou Ahed geen zonlicht zien, geen douche mogen nemen of normaal voedsel krijgen tijdens haar gevangenschap. Ahed, Nariman en Nour, allen van de Tamimi familie, worden door het israëlisch regime gezien als een gevaar, omdat ze wereldwijd steun krijgen voor hun verzet tegen de illegale bezetting van Palestina door de zogeheten israëlische staat. Ahed en haar familie verzetten zich in het door Israël bezette dorpje Nabi Saleh en demonstreren al jaren tegen de illegale annexatie van Palestijns grond, de bouw van illegale Israëlische nederzettingen en het stelen van grondstoffen en watervoorzieningen.

De 16-jarige Palestijnse heeft gesproken in talloze landen over het verzet van Palestijnse vrouwen tegen de illegale israëlische bezetting, onder andere in Turkije, Zuid-Afrika en het Europarlement.