Home Nieuws Zoabi aangevallen in Israëlisch parlement na deal met Turkije

Zoabi aangevallen in Israëlisch parlement na deal met Turkije

De Palestijnse politica Haneen Zoabi is aangevallen in het Israëlisch parlement na uitspraken die ze deed met betrekking tot de deal tussen Israël en Turkije.

Zoabi gaf in haar toespraak voor de Knesset aan dat ze tevreden is dat Israël de Turkse eisen heeft ingewilligd en de moord op de Mavi Marmara heeft erkend. Ze noemde Israëlische soldaten moordenaars. Zoabi was in 2010 aan boord van de Mavi Marmara en was er getuige van dat twee hulpverleners voor haar ogen doodbloedden, omdat Israëlische soldaten die de hulpverleners neerschoten, weigerden medische hulp te verlenen aan hen.

Advertentie

“Ik stond hier zes jaar geleden. Sommigen van jullie herinneren zich de haat en vijandigheid ten aanzien van mij, en kijk waar we nu zijn. Excuses aan de families van diegenen die terroristen werden genoemd. De negen die werden gedood, het blijkt dat hun families moeten worden gecompenseerd.”

”Ik vraag een excuus voor alle politieke activisten aan boord van de Mavi Marmara en een excuus aan het lid van de Knesset Haneen Zoabi, voor zes jaar waarin stemming tegen haar werd gemaakt. Ik eis compensatie en ik zal het doneren aan de volgende flotilla. Zo lang als er een beleg is, zullen er meer flotilla’s moeten worden geregeld.”

Zoabi zei in haar speech dat Israël de Turkse eisen heeft ingewilligd en de slachting op de Mavi Marmara heeft erkend en dat Israëlische soldaten moordenaars zijn. Daarop vielen Israëlische parlementsleden haar aan.

Netanyahu heeft na haar speech, die hij onacceptabel vindt, de procureur generaal gevraagd om procedures te starten om Zoabi uit het Israëlisch parlement te zetten. “Met haar acties en haar leugens heet ze alle roden lijnen overschreden,” aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.