Home Nieuws Palestijnen niet langer welkom in Israëlische bussen

Palestijnen niet langer welkom in Israëlische bussen

Het is voor de Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever vanaf volgende maand niet langer toegestaan om gebruik te maken van dezelfde bussen als Israëlische kolonisten, dat meldt de Palestijnse Ma’an News op haar website. Een lokale mensenrechtenorganisatie noemde het plan “ een rassenscheiding”.

Advertentie

Honderden Palestijnen reizen elke dag uit de bezette Westelijke Jordaanoever naar Israël om daar, met name in de bouw, te werken.

Momenteel is het voor de Palestijnen toegestaan om terug te keren in dezelfde bussen als de Israëlische kolonisten.

De nieuwe maatregel aangekondigd door de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon zal vanaf volgende maand in werking treden. Daarmee zijn de Palestijnen weer verplicht om dagelijks in en uit te checken op het Eyal checkpoint.

De Palestijnse arbeiders zouden vanaf dat checkpoint zelfstandig vervoer moeten regelen om terug te keren naar huis.

De defensieminister was niet bereikbaar voor commentaar omtrent deze kwestie. Illegale Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, vragen al jaren om de uitsluiting van Palestijnen in Israëlische bussen, omdat ze naar eigen zeggen “een veiligheidsrisico vormen”.

De Israëlische mensenrechtengroep B’Tselem beschuldigt Yaalon ervan een raciaal gemotiveerde beslissing te hebben genomen. “Het is tijd om te stoppen met verschuilen achter technische regelingen … en toegeven dat deze militaire procedure een onverholen toegeven aan de vraag naar rassenscheiding in bussen is”, aldus een verklaring van de groep.

Vorig jaar bekritiseerde de groep de Israëlische regering om haar beslissing aparte buslijnen voor Palestijnen op te zetten in de Westelijke Jordaanoever.

Checkpoint Buses