Home Nieuws Palestijn om wiens uitlevering Israël vroeg, vermoord in Bulgarije

Palestijn om wiens uitlevering Israël vroeg, vermoord in Bulgarije

Omar Nayef Zayed, een voormalige Palestijnse politieke gevangene en ontsnapte hongerstaker om wiens uitlevering Israël vroeg in december, werd vanochtend dood aangetroffen in de Palestijnse ambassade in Sofia Bulgarije, waar hij zijn toevlucht zocht.

“Omar Nayef Zayed werd het doelwit als Palestijn, als een strijder, als voormalig politieke gevangene,” zei Charlotte Kates, internationaal coördinator van Samidoun, het solidariteitsnetwerk van Palestijnse gevangenen. “Zijn zaak, het maken van hem tot een doelwit en zijn moord demonstreert dat geen enkele Palestijn, waar dan ook, veilig is van de lange arm van de Israëlische bezetter. Dit is overduidelijk een bedreiging van alle Palestijnen, en in het bijzonder voormalige politieke gevangenen en veteranen van de strijd in Europa. Wij zijn toegewijd om de familie van Omar Nayef Zayed bij te staan in het verantwoordelijk houden van hen die zijn leven hebben ontnomen en om verder te bouwen aan de beweging waarvoor zijn leven werd genomen – voor een vrij Palestina.”

Volgens Bulgaarse media en politiebronnen zou Omar zijn overleden doordat hij van een hoog gebouw naar beneden is gevallen. Zij merkten op dat niet uitgesloten kan worden dat hij is geduwd. Volgens de Israëlische media zou Omar vermoord zijn. Volgens Samidoun’s Joe Catron zouden zij als geen ander weten hoe de Israëlische regering en haar inlichtingendiensten te werk gaan.

“We houden Israël en haar inlichtingendiensten, de Palestijnse autoriteit en de Bulgaarse regering verantwoordelijk voor de moord op Omar Nayef Zayed, wiens leven die in het teken stond van de Palestijnse strijd, hem werd ontnomen,” zegt Mohammed Khatib, de Belgische verantwoordelijke voor Samidoun. “Hij werd vermoord; hij werd niet beschermd; en hij werd continu bedreigd en achtervolgd. De Israëlische veiligheidsdiensten hebben een lange geschiedenis van achtervolgen en vermoorden van Palestijnen over de hele wereld – in het bijzonder in Europa – het maken van jonge leiders en veteranen in de beweging tot doelwitten voor moord. Deze buitengewoon verschrikkelijke misdaad gebeurde in de Palestijnse ambassade, in Bulgarije. De moordenaars en zij die de moord faciliteerden moeten verantwoordelijk worden gehouden.”

Zayed, 52, was geboren in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever in Palestina. Hij werd gearresteerd door de Israëlische bezettingsmacht in mei 1986 en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Na een 40 dagen durende hongerstaking in 1990 werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Bethlehem, waar hij verdween en Palestina verliet.

Hij reisde in 1994 naar Bulgarije en trouwde daar met een Bulgaarse staatsburger en kreeg kinderen; hij runde daar een Palestijnse levensmiddelenwinkeltje en is een bekende in de Palestijnse gemeenschap in Sofia.

Op 15 december stuurde de Israëlische ambassade een brief naar het Bulgaarse ministerie van Justitie, met de eis om Omar Nayef Zayed uit te leveren, hem als “Voortvluchtige” betitelend. Omar’s huis werd binnengevallen op 17 december. Hij was op dat moment niet thuis. De Bulgaarse aanklager riep volgens Arabische media op tot zijn arrestatie en een snelle uitlevering naar Tel Aviv.

Bron: SAMIDOUN.