Home Nieuws Pakistan koopt 30 hypermoderne ATAK gevechtshelikopters van Turkije

Pakistan koopt 30 hypermoderne ATAK gevechtshelikopters van Turkije

Volgens het Turkse Defensie Industrie Ondersecretariaat hebben Turkije en Pakistan een deal gesloten voor de aankoop van 30 Turkse ATAK-gevechtshelikopters.

Advertentie

Contractonderhandelingen tussen de Turkse Aerospace Industries en het Pakistaanse Ministerie van Defensieproducties zijn gefinaliseerd,” laat de voorzitter van het Turkse Defensie Industrie Ondersecretariaat Ismail Demir weten middels een verklaring.

Turkije zal de gevechtshelikopters over een periode van vijf jaar leveren aan Pakistan, met wie het sterke militaire en politieke banden onderhoudt. Het Turks leger heeft inmiddels 34 ATAK helikopters met succes in gebruik genomen, van de 59 die er in totaal besteld zijn. Pakistan wordt het eerste land aan wie Turkije de ATAK exporteert, voor een bedrag van 1.5 miljard dollar.

Het nieuws van de verkoop van de ATAK-helikopter aan Pakistan komt ruim een week na het bekendmaken van een eerdere miljardendeal tussen beide landen. Turkije gaat naast de ATAK-helikopter ook vier Corvette-schepen verkopen aan de Pakistaanse marine.

Turkije timmert de laatste jaren hard aan de weg om tegen 2023 volledig zelfvoorzienend te worden op het gebied van defensie. In juli 2017 gaf de Turkse president aan dat Turkije ook haar eigen vliegdekschepen zal bouwen.