Home Nieuws Overweldigende meerderheid van landen stemt tegen illegale Amerikaans-Israëlische annexatie van Jeruzalem

Overweldigende meerderheid van landen stemt tegen illegale Amerikaans-Israëlische annexatie van Jeruzalem

Een overweldigende meerderheid van landen hebben donderdag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag voor een resolutie gestemd waarin de Verenigde Staten wordt opgeroepen om haar beslissing terug te draaien waarin Jeruzalem als hoofdstad van israël wordt erkend.

Advertentie

35 landen onthielden zich om uiteenlopende redenen van de stemming, vooral omdat zij de eenzijdige stap van Trump en de resolutie niet bij vinden dragen aan een oplossing van het conflict. Andere landen bogen onder dreigementen van de Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley en president Trump. Onder de landen die zich onthielden van de stemming bevinden zich Argentinië, Australië, Canada, Hongarije, Polen en Mexico.

Een handvol landen waaronder Israël, de VS en staten die onder Amerikaanse juk gebogen gaan of simpelweg fungeren als Amerikaanse satellietstaten zoals Guatemala, Honduras, Marshall Eilanden, Micronesië, Nauru, Palau en Togo stemden tegen de resolutie.

Een overweldigende meerderheid van 128 landen in de wereld gaven geen gehoor aan Amerikaans-Israëlische dreigementen om niet voor de resolutie te stemmen, waaronder opkomende wereldeconomieën zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook België, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland stemden voor de resolutie.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu hield een vurig betoog voor Palestina en zei dat de Palestijnen het recht hebben op een eigen staat op basis van de grenzen in 1967 met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad. Dit is volgens Turkije de enige hoop op een duurzame vrede in de regio. Cavusoglu noemde de dreigementen die door de VS zijn geuit richting andere landen een vorm van onaanvaardbaar pestgedrag.

De Amerikaanse veto in de Veiligheidsraad dinsdag als enige van de 15 leden en de resolutie tijdens de Algemene Vergadering van de VN laten zien dat Amerika op hoge tempo bondgenoten verliest en haar buitenlandbeleid laat kapen voor Israëlische belangen. Zowel president Trump als Nikki Haley hebben geldbedragen ontvangen van pro-Israëlische lobbyisten om Jeruzalem tot hoofdstad van israel uit te laten roepen door de Verenigde Staten. Deze beslissing lijkt het einde in te luiden van de morele en politieke hegemonie van de Verenigde Staten in de wereld en de positie van nieuwe opkomende economieën op het internationale toneel te versterken.