Home Nieuws Ouder pleegde zelfmoord na heksenjacht Belastingdienst

Ouder pleegde zelfmoord na heksenjacht Belastingdienst

Afgelopen mei werd na een onderzoek van Trouw en RTL Nieuws bekend dat honderden ouders en een gastouderbureau in Eindhoven het slachtoffer waren van stelselmatig onterechte benadeling door de Belastingdienst. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de omvang van het schandaal vele malen groter is dan werd gedacht. Volgens journalist Pieter Klein zou één van de ouders zelfmoord hebben gepleegd nadat de belastingdienst tienduizenden euro’s onterecht terugvorderde.

Advertentie

Nepbewijs

Het ging in bijna alle gevallen waarin de Belastingdienst zelfs nepbewijs gebruikte om kinderopvangtoeslag van ouders stop te zetten, waardoor velen in de financiële moeilijkheden kwamen, om ouders met een Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse achtergrond. De Belastingdienst gebruikte in 2013 een oud rapport dat door een rechter reeds van tafel was geveegd in 2011 om in 2013 een fraude-onderzoek te starten naar het gastouderbureau. Dat terwijl de beschuldigingen ongegrond waren verklaard. De Belastingdienst negeerde ook meerdere positieve bevindingen van de GGD over het bureau. Ook staatssecretaris Snel ging nat in de Tweede Kamer, omdat hij zich baseerde op de foutieve informatie. De belastingdienst ‘rommelde met verouderd bewijs’ en maakte zelfs jacht op een klokkenluider die door de Belastingdienst achtergehouden stukken in rechtszaken naar buiten bracht.

CAF16

De zaak die in eerste instantie aan het licht kwam met 300 benadeelden zou de codering CAF11 dragen (CAF = Combiteam Aanpak Facilitators). Naar nu blijkt, zouden er zo’n 170 CAF-zaken lopen. Staatssecretaris Menno Snel kon zich de verschillende CAF coderingen niet meer herinneren volgens Pieter Klein: “Waar kwamen we dit weekeinde achter? In de zaak die maandag diende staat in de dossiers de code ‘CAF1601’. De zaak van een jonge moeder van Antilliaanse afkomst, die haar kind mee naar school moest nemen omdat ze geen opvang meer had, en die jarenlang kapot is geprocedeerd. En nog steeds grote schulden heeft. Wat erkende de Belastingdienst maandag voor de rechtbank Rotterdam? Ja, dit was ‘CAF16’. Het project dat Menno Snel in maart niet kon vinden, en donderdag verzweeg.

Zelfmoord

Journalisten Jan Kleinnijenhuis van Trouw en Pieter Klein van RTL Nieuws beten zich vast in de zaak en lieten niet los. Volgens Klein zouden honderden goedwillende ouders bewust zijn benadeeld door een Belastingdienst, van de top tot aan de werkvloer, die maling had aan de wet. De heksenjacht van de Belastingdienst op ouders met een migratieachtergrond liet diepe onomkeerbare sporen na, van echtscheidingen, tot schuldenproblematiek. Één ouder pleegde zelfmoord nadat de Belastingdienst tienduizenden Euro’s terugvorderde.

Belastingdienst houdt tweede nationaliteiten bij

Fatma kreeg iedere maand 1400 euro kinderopvangtoeslag. En toen ineens niet meer.

Geplaatst door RTL Nieuws op Maandag 20 mei 2019