Home Nieuws Oud-Statenlid zegt lidmaatschap op van nationalistisch-socialistische SP na uitglijder Jan Marijnissen

Oud-Statenlid zegt lidmaatschap op van nationalistisch-socialistische SP na uitglijder Jan Marijnissen

Oud-Statenlid voor de nationalistisch-socialistische SP, Veerle Slegers uit Tilburg, zegt haar lidmaatschap van de partij op vanwege de xenofobe sentimenten binnen de partij. Directe aanleiding voor het besluit is de fikse uitglijder van Marijnissen op Facebook, waar hij onder een post van het pas verkozen Kamerlid Cem Laçin te kennen gaf aan andere Facebookgebruikers dat ze Nederlands moesten schrijven in plaats van Turks.

Advertentie

Slegers zegt haar lidmaatschap op vanwege ‘Het xenofobe nationalisme van Jan Marijnissen en de zijnen’. Dit schrijft de Tilburgse in een mail aan de partij. “Ik wil op geen enkele manier meer verbonden zijn met deze SP”, zo laat ze weten. De Oud-Statenlid zegt dat ze de afgelopen verkiezingen ook al niet meer op de SP had gestemd.

“Facebook is persoonlijk, tweetaligheid is bovendien een feit, je kunt er prima mee functioneren. Marijnissen krijgt al hartkloppingen als hij bij Hazeldonk de grens over moet. Zo’n reactie past in een optelsom van een partij die zich niet of nauwelijks uitsprak voor menswaardige opvang van vreemdelingen of tegen discriminatie en racisme. Zo viste de SP in de vijver van de PVV. Solidaire wereldburgers en een toenemend een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen,” verklaarde de Slegers aan het AD.


Racistische en islamofobe sentimenten zijn de Socialistische Partij niet vreemd. In de brochure Gastarbeid en Kapitaal uit 2 juni 1983 luidt de SP-toon tegenover minderheden “Aanpassen of oprotten”. In 2007 ging voormalig partijbons Jan Marijnissen ook al eens over het randje. Tijdens een TV-uitzending in november 2017 op Nederland 2 zei hij over Marokkanen “Marokkanen sluiten zich gewoon nergens bij aan, ze profiteren alleen maar“.

Bron: Leidsch Dagblad, uit de collectie van Gerard de Boer, 2 juni 1983.

Marijnissen oogst ook veel kritiek met zijn opmerking:
Sebastian: “We zijn hier niet in Nederland maar op internet, een internationaal medium waar iedereen vrij is om de taal te gebruiken die hij of zij wilt. Beetje Rita Verdonk opmerking dit, ik had je hoger geacht dan dit.”
Lennart: “Ik zie niet in waarom dat relevant is Jan? Mensen mogen zelf kiezen in welke taal ze hem feliciteren, of dat nu Nederlands, Fries, Engels of Turks is. Je maakt problemen die er niet zijn.”
Orkun: “Ik vind dit werkelijk zo funest. Het gevoel dat zo een tekst van zo een betreurend laag niveau uitgerekend van een man komt die ik jarenlang als voorbeeld heb gezien is onbeschrijflijk. Ik ben er oprecht verdrietig van geworden. Dit gevoel is uiteraard niet alleen voor mij maar voor meer mensen evenveel toe aan verwerking als dat deze kreet aan verwerping toe is meen ik.”
Irma: “Wat een shit opmerking . Lekkere steun van Jan M zeg . Om je kapot te schamen . DIT IS ONDER ANDERE WAAROM WE STEMMEN VERLOREN HEBBEN.”
Alper: “Is dit echt Jan Marijnissen die hier zijn spruitjeslucht laat uithangen!?”
Henny: “En ik snap waarom ik mijn lidmaatschap heb opgezegd… zomer 2016….”