Home Nieuws Organisator demo Turks consulaat pro-Israël

Organisator demo Turks consulaat pro-Israël

De man die een demonstratie bij het Turks consulaat in Rotterdam wilde organiseren en die nu op losse schroeven staat, lijkt ook reclame te hebben gemaakt voor een pro-Israël demo in Amsterdam die op 11 januari 2015 stond gepland en was afgelast.

Advertentie

P. vertelde vrijdag aan Metro de straat op te willen om te protesteren tegen de manier waarop de Turkse autoriteiten omgaan met persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Aanleiding zou de recente arrestatie van Metro-columniste Ebru Umar zijn nadat ze de Turkse president Erdogan beledigd zou hebben op Twitter.

Op sociale media is te zien hoe de organisator van de demonstratie ongeveer anderhalf jaar geleden aankondigde dat de toen geplande pro-Israel demonstratie “Niet door kan gaan vanwege veiligheidsredenen”. Ook vallen verschillende posts op die gedeeld worden van pagina’s zoals dat van rechtse zionistische hardliners als Tzipi Hotovely (Bekend van : “Tussen de Zee en de rivier is er maar één staat mogelijk: Israël“) en Danny Ayalon (Bekend van: “Een meerderheid van de omgekomen mensen in Gaza verdienden het“) en reageerde de organisator op de controverse die ontstond na de Motivaction rel. Hij schrijft daarover:
“90 % van de Turkse jongeren in Nederland keurt de terreurdaden van van IS goed, als het doel daarmee maar bereikt wordt…. Weet je hoeveel personen dat zijn ….? Dat zijn er dus duizenden!”. Het onderzoek van Motivaction bleek achteraf aan alle kanten te rammelen en resulteerde in een stigmatiseringscampagne van Turkse jongeren.

Ook schreef de organisator van de demo bij het consulaat in Rotterdam anderhalf jaar geleden: “Onder islamitische jongeren in Rotterdamm [sic.], gaan geruchten dat jihadisten, of IS-symphatisanten, die zich zouden willen voegen bij IS, voor hulp en informatie terecht zouden kunnen bij de Turkse ambassade in Den Haag. Of deze geruchten inderdaad waar zijn, weet ik op dit moment nog niet”.

De organisator van de demonstratie gelooft daarnaast dat er een netwerk van handlangers van de Turkse inlichtingendiensten actief zijn in Nederland, zo is te lezen.

Op de pagina van Holland4Israel, een initiatief van de jongerenbeweging van de lobbygroep CIDI, is te zien hoe P. via openbare berichten aan de pagina, steun probeert te vergaren voor de door hem georganiseerde demonstratie.

De demonstratie werd groots aangekondigd in dagblad de Metro. Naar eigen zeggen zou de redactie van Metro het nummer van de organisator persoonlijk via Ebru Umar hebben ontvangen.

Mocht de demonstratie toch doorgang vinden, dan staat deze gepland voor aanstaande vrijdag 6 mei op 10 uur bij het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam, meldt Metro.[Bovenstaand artikel is niet bedoeld om een demonstratie of de vrije meningsuiting te hinderen of de organisator in kwestie in diskrediet te brengen, maar bedoeld als ontbrekende duiding bij achterliggende ideeën en ideologieën in het artikel van de Metro. Red.]