Home Opinie Oproep tot vreedzaam geweld

Oproep tot vreedzaam geweld

Minister president Mark Rutte probeert in een paginagrote advertentie in landelijke kranten maandag Wilders rechts in te halen.

Advertentie

Volgens Rutte, die zijn advertentie in het AD toelicht, zouden mensen “Die zich niet aan willen passen“, “Het land uit“. “Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!“, zegt hij in het AD.

In zijn advertentie spreekt Rutte, die eerder al vond dat Turkse Nederlanders die tegen de coup demonstreerden en zich onwelgevallig uitten naar een NOS-journalist, maar moesten oppleuren en de Kamer daarover onjuist inlichtte, van “Mensen die naar ons land zijn gekomen, die onze vrijheden misbruiken om het hier te verstieren, terwijl ze hier voor die vrijheden zijn gekomen“.

Dat Rutte deze campagnetijd misbruikt om de extremist Wilders rechts in te halen, is natuurlijk walgelijk, maar oproepen tot fatsoen en het tegelijk opdelen van Nederlanders in eerste- en tweederangs burgers en nieuwkomers uitsluiten, dat rijmt natuurlijk niet. Rutte had net zo goed kunnen oproepen tot vreedzaam geweld, een vrijwillige aanranding, een eerlijke beroving of een transparante doofpot.