Home Opinie Opinie: “waarom het Westen ook naar zichzelf moet kijken”

Opinie: “waarom het Westen ook naar zichzelf moet kijken”

Gisteren poste ik dit filmpje met een Syrische gast die compleet radeloos is van alle wanhoop. Daaronder schreef ik dat deze mensen al jaren in horror leven dankzij het Westen.

Advertentie

Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Het was toch echt de Godsdienst ter plekke, en ik draaf door, want hoezo ligt dat aan ons, het Vrije Westen?

Nou, onder andere hierom.
Waar komen al die wapens vandaan?
Waarom is Saudi Arabië vriend van het Westen in de regio, terwijl datzelfde land de grootste financier is van radicale groeperingen in de regio?
Waarom is de eerste prioriteit van de VS, na de inval in Irak, het veiligstellen van de olie en niet het herbouwen van ziekenhuizen?
Waarom wordt de vice-president van de VS rijk aan de oorlog die hij voert?

Omdat zijn oliebedrijven de contracten hebben om de olie uit Irak te halen. Zijn, via investeringsmaatschappijen, wapenfabrieken verdienen grof geld aan de door hem, met leugens over massavernietigingswapens, ontketende oorlog.
En in de rokende puinhoop die Amerika en Europa achter hebben gelaten, heerst nu armoede, anarchie en het recht van de sterkste. Betere voedingsbodem voor haat tegen het Westen en sympathie voor radicale groeperingen om te groeien, of om te bestaan überhaupt, is er niet.

Dat doen we niet alleen in Irak. Afghanistan, Libië, meerdere landen in Afrika, het Westen bemoeit zich, desnoods met geweld, met de hele wereld, zeker als er olie of andere rijkdommen in de bodem zitten. Elk land dat wij met ons belerende vrijheidsvingertje binnenwalsen, laten we achter in ellende en reddeloosheid.

We droppen dag in dag uit bommen op vermeende terroristische bolwerken, in Pakistan, in Jemen, in Afghanistan. Dat doen we dapper met drones, dat bespaart doden aan onze kant. Maar dat betekent niet dat er geen onschuldige doden vallen door onze bommen, integendeel.

We steunen Israël in de oneigenlijke strijd tegen Palestina. We veroordelen raketten vanuit Gaza, juichen toe dat Israël een grondoorlog en wekenlang een luchtoffensief pleegt op een van de meest dichtbebouwde landen ter wereld. We verbieden Palestina om toe te treden tot de VN-veiligheidsraad, we verbieden een volk om recht te halen en inherent ook berecht te worden. Al met al zijn veel van de brandhaarden in de wereld, in de fik gestoken, of in ieder geval van brandstof en wapens voorzien, door het Westen.

Van Irak tot Palestina. Van Libië tot Afghanistan. Van alle oorlogen in de wereld worden een paar Westerse invloedrijke mensen erg rijk. In Afghanistan vecht VS tegen eigen wapens. In Syrië rijden extremistische rebellenlegers rond in Hummers.
En nu krijgen we haat terug, die we al jaren zaaien. Maar gelukkig zijn die radicale, extreem gewelddadige en totaal Goddeloze motherfuckers van IS en al die andere terreurgroepen nog steeds in de minderheid.

Want ondanks al die ellende en verwoesting, zoals in dat filmpje te zien is, is het volk dat lijdt niet op zoek naar een jihad of oorlog. Ze willen, net als ons leven in veiligheid en vrijheid waar genoeg te eten is. Meer niet. Hoe menselijk kan het zijn.

Binnen de islam en Arabische wereld is veel mis, dat zeker. Het is ook ongelooflijk belangrijk dat daar een verlichting plaats vindt. Zelfreinigend vermogen en dat de massa opstaat tegen de extremistische minderheid die het ook voor de islamitische bevolking van de wereld een levende hel maakt.

Maar de rol van het Westen in de ellende van de wereld ontkennen, draagt absoluut niet bij aan een veiliger wereld. Wij zijn niet roomser door de Paus, we zien het alleen niet. We worden voorgelogen, de waarheid wordt achtergehouden, dat wat we zien bij de NOS of de Telegraaf is zo gekleurd als het maar kan. We verdelen, heersen, pompen landen leeg en laten de bevolking in ellende achter. Bijna wat in Groningen in het klein gebeurt met de NAM en de gasvoorraad.
Het is echter nog niet te laat om de rijen te sluiten en samen met moslims een vuist te maken tegen extremisme en die terreurgezwellen zelfs te verslaan. Maar daarvoor hebben wij hen nodig, en zij hebben ons nodig. Dat lukt alleen als het Westen de eigen rol erkent en verandert.

En daarom hamer ik af en toe op onze eigen rol in de wereldellende, die er zeker is, en groot is ook.
En dan heb ik het nog niet eens over het opdrijven van voedselprijzen door het Westen.