Home Opinie Opinie – “Waar blijft de Europese lente?”

Opinie – “Waar blijft de Europese lente?”

Griekenland wordt verwoest door de banken en Europa. Met leugens bespelen machthebbers de publieke opinie. In Nederland spenderen we miljarden aan mislukte privatiseringen omdat vrije markt goed is. Daarom rijden er nu geen Fyra’s. Daardoor verdienen toppers in de zorg zoveel dat je er een klein ziekenhuis van open kunt houden.

Advertentie

De politie is ondergetraind en doet te vaak maar wat. In hoge politieke kringen kom je overal mee weg, van Teeven tot Demmink. Gooi je uit onvrede over het systeem een waxinelichtje naar de Gouden Koets, dan verdwijn je voor jaren achter de tralies. We wijzen met zijn alleen beschuldigende vingers naar ritueel slachten, terwijl we ‘s avonds onze plofkip eten.

In Groningen staat de rechtstaat en de democratie grotendeels buitenspel en heeft Shell via de NAM de macht. We gaan gas winnen in de Waddenzee. Laten Shell naar olie boren in Antartica, terwijl ze de gaswinning in Groningen al uitdraait op een stille ramp. We ondertekenen dadelijk TTIP, waardoor multinationals machtiger worden dan gekozen regeringen en het laatste restje soevereiniteit in de Noordzee wordt gekieperd.
De bonuscultuur en het graaien in topsectoren gaat onverminderd hard door. Als het verkeerd gaat, mag de burger de rekening betalen. Kopen we banken voor miljarden om weer voor een euro door te verkopen. We bombarderen landen vanwege de grondstoffen. Voeren oorlogen om olie veilig te stellen. Zetten met gewapende strijd leiders af, waardoor anarchie ontstaat en een immense vluchtelingenstroom de weg naar Europa vindt. Die we, gehersenspoeld als we zijn, het liefst zien verdrinken op de Middellandse Zee.

Elke stap die we zetten wordt gefilmd. Elke kilometer die we rijden op de snelweg wordt geregistreerd. Elke kilometer die we reizen met openbaar vervoer opgeslagen in een database. Elke klik op internet wordt gemonitord. Miljoenen telefoontjes worden per jaar afgetapt. De inperking van privacy kent geen grenzen, allemaal goedgepraat omdat we moeten strijden tegen criminelen en terroristen. We verkopen ons recht op privéleven in ruil voor opgeklopte angsten. Een bang volk is een volgzaam volk, dat alle inperkingen slikt.

Er zijn medicijnen tegen kanker, maar die komen alleen op de markt voor de allerrijksten. De zorg gaat niet meer om zorg maar om verdienmodellen. Drinkwater willen we privatiseren zodat de grote multinationals ook aan de primaire levensbehoefte grof geld kunnen verdienen. Monsanto mag de wereldvoedselketen domineren en vernietigen door gentechnologie.

We bezuinigen de middenklassen en onderklasse kapot en laten de rijken rijker worden. Als de familie Rothschild haar geld verdeeld over de wereld is iedereen multimiljonair. We verwoesten de aarde, kappen het regenwoud, vernietigen vruchtbare gronden omdat er een beetje olie zit.

We stoppen 500 zware chemicaliën de grond om een beetje gas te winnen. We zeggen nee tegen de groeiende ondemocratische macht van Europa maar de volksvertegenwoordigers negeren het. Het kapitalisme verslaat aan alle kanten de democratie en vernietigt in rap tempo de menselijke waarden die daarbij horen. Geld is de enige waarde in de wereld van nu en al die euro’s en dollars rollen uiteindelijk naar de rijkste families van de wereld.

Er komt amper iemand in opstand. Hoe kan dat toch? Waar blijft de Europese Lente? Ik vraag het me echt af.