Home Opinie Opinie: Ramadan – إفطار Iftar in Gaza

Opinie: Ramadan – إفطار Iftar in Gaza

Als je een discrepantie zag tussen de titel van deze column en de foto hierboven, dan heb je dat inderdaad goed gezien. Dit is géén Iftar in Gaza, maar een extravagante Iftar maaltijd in één van de vele hotels die Dubai rijk is.

Advertentie

Gaza zit op slot, vanaf alle zijdes. Drie zijdes van het concentratiekamp Gaza worden in de gaten gehouden door Israëlische kampbewakers, terwijl de zionistische couppleger in Egypte, herr commandant Al-Sisi, zijn eerbied betuigt aan de leider van het schorriemorrie aan de andere kant, Benjamin Netanyahu, door de grensovergang met Egypte voor zijn rekening te nemen. De Palestijnen kunnen geen kant op en zitten letterlijk uit te hongeren. Goederen komen Gaza nauwelijks in, de infrastructuur is kapot gebombardeerd en de wederopbouw wordt VERBOTEN, terwijl vissers dagelijks worden beschoten voor het zoeken naar voedsel voor hun kroost.

Eén geval deed vandaag iets bij me knappen, waardoor ik heb besloten deze column te schrijven met een knoop in mijn maag en een brok in mijn keel. Een wanhopige, maar fier en trotse Palestijnse mevrouw in Gaza stuurt een bericht naar een kennis van haar met de vraag of hij haar bericht door kan posten op sociale media. Uiteindelijk belandt het bericht op een Palestijnse Facebookpagina die ik volg.

“Al-Salam Aleykum broeder Ahmad, ik wil u niet belasten, maar ik stuur u dit bericht in de hoop dat je het zou willen doorsturen en waarschijnlijk zullen mensen reageren omdat het Ramadan is. Onze situatie wordt steeds moeilijker en verergert, en ik zweer bij God terwijl ik nu aan het vasten ben en me er van bewust ben dat God me zal bevragen op de dag des oordeels over mijn woorden, schrijf ik jou dit bericht zonder een shekel, een dinar, een dollar of een gram goud. We hebben geen groente in huis, behalve groene pepers en citroenen. En God is mijn getuige, dat we afgelopen nacht dadels en thee hebben genuttigd voor Sahur (Suhur) en we zijn God dankbaar daarvoor. Vandaag heeft mijn man een pond suiker en een pak thee meegenomen die we hadden gekregen in een hulppakket kort geleden, zodat hij dit kan verkopen om eten te kopen voor Iftar met het geld”. EM Qusai via The International Palestine Network – Gaza

Bovenstaand voorbeeld is slechts een topje van de ijsberg van ellende die Israël veroorzaakt en wat door onze regering wordt gedoogd. Het maakt me verdrietig en het raakt me in het diepst van mijn wezen als ik denk aan bovenstaande mevrouw, wanneer ik straks foto’s van uitgebreide Iftarmaaltijden op sociale media zie en ook zelf ga aanschuiven.

Laten we straks in plaats van foto’s en statusupdates, onze maaltijden met elkaar delen. Dat is het allerminste wat we kunnen doen.

Een gezegende Ramadan.


Wil je meer doen dan liken, commenten en delen? Dat kan. Bovenstaand verhaal is terug te lezen op de Facebookpagina International Palestine Network. Daar kun je ook in contact treden met het betreffende gezin.