Home Opinie Opinie – Primus Inter Pares

Opinie – Primus Inter Pares

Deze kenmerk of persoonlijkheid heeft bepaalde privileges. Die hoeft nooit op de bank te zitten omdat die het zoontje is van de trainer. Die hoeft nooit te solliciteren omdat die een vriend(in) heeft, die een goed woordje heeft gedaan ondanks dat er betere kandidaten zijn. En die hebben een vetorecht. En die laatste is link. Het betekent niet meer dan het verbieden van zaken al is iedereen voor maar alleen jij niet. Iedereen die de structuur van de VN kent weet wat ik bedoel. Ondanks de grote democratische meerderheid, kun je met een wijsvingertje dat ongedaan maken. Want je hebt vetorecht. We kunnen lezen wat de VN betekent:

Advertentie

“De Verenigde Naties (afkorting: VN) zijn een internationale organisatie, opgericht in 1945 door 51 landen. Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van het internationale recht, mondiale veiligheid, behoud van mensenrechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.”

Internationale recht? Behoud van mensenrechten? Hoe wil je dat realiseren als er leden tussen zitten die toch altijd kunnen afwijzen? Eigenlijk zou je dus landen die in conflict zitten en hun interesses moeten uitsluiten op het moment dat er een belangrijke beslissingen moet worden genomen over een van de partijen. Dat is geen wiskunde.

Turkije is dus een van de medeoprichter van die poppenkast. En Lid van de G20. En lid van Organisatie en Veiligheid en Samenwerking voor Europa, Raad van Europa en natuurlijk van de NAVO. Verder ligt Turkije strategisch zeer belangrijk doordat het Europa aan Azie verbindt. Verder bezoeken er zo een 30 miljoen toeristen het land waardoor het halverwege rondbanjert in de top 10 van de wereld. Daarvan zijn er tussen 800.000 en 900.000 uit Nederland. Er wonen zo een 500.000 Turken in Nederland.

En toch zijn Turken niet gelijk. Ze zijn niet het zoontje van de trainer, hebben geen vriend(in) die een goed woordje voor ze kunnen doen en hebben geen Vetorecht. Jaarlijks houden zij enorm veel migranten tussen die zich verstoppen tussen de echte asielzoekers. In Turkije is zo een 90% van de asielstroom migranten. En Nederland zo een 20%. Turkije zorgt er dus voor dat er enorm veel valse asielzoekers Nederland niet binnenkomt. Dat scheelt enorm veel geld per jaar omdat elke asielzoeker stevig aan de tand wordt gevoeld en dus een langere tijd in het land is om diepgaand onderzoek te doen. Naast de nep-asielzoekers onderhoudt Turkije natuurlijk ook heel veel asielzoekers.

En toen was die vreselijke aanslag er. Ik kijk de laatste tijd niet zoveel TV meer dus hier en daar las ik alleen wat op SM. Ik heb uiteindelijk via FB vrienden moeten vernemen wat er precies was gebeurd en hoeveel slachtoffers er vielen. Ik heb geen tot weinig Turkse vlaggen gezien, ik heb geen (tot zeer weinig) columns, verhalen en opinies gezien, geen #hashtags en geen minuut stiltes. Ja tot voor kort toen Kuzu via een slim trucje alsnog een minuut stilte er doorheen joeg. En dat zou mij als Nederlandse Turk enorm pijn doen.

De afgelopen dagen heb ik veel verontwaardiging om dit feit gezien. Als reden waarom men niet mee deed is omdat men zegt geen “band” met het land te hebben. Ok, maar toen Barcelona aan flarden werd gebombardeerd wel, toen London werd opgeschrikt ook en over 9-11 hoeven we het niet eens meer te hebben. Nou kunnen jullie me eens vertellen hoeveel van die mensen ooit London, Barcelona of New York heeft bezocht? Ok Spanje zal het vast goed doen. Maar hoeveel van jullie “ik heb geen band met Turkije” heeft een Spaanse, Engelse of Amerikaanse vriend, buurman, collega of klasgenoot? En hoeveel hebben daarvan wel een Turkse versie? Ik vind die smoes dan ook zeer kwalijk en kan dan ook niet als argument gelden. Ook het standpunt “ja dan kunnen we elke dag wel een minuut stilte houden of vlaggen veranderen” gaat ook niet op want hierboven beschrijf ik dat er wel degelijk een band bestaat met het land.

Aan dit alles hangt ook iets positiefs. Althans een verroeste keerzijde. Ik heb na de aanslagen weinig dreigementen, geen kristalnacht achtige uitbarstingen gezien en op SM hoefden de moslims dus niet te “Jesui-en”. We hoefden gelukkig ook geen Takfirverklaring af te leggen zodat de omgeving zeker wist dat we het niet eens waren met de aanslag. Iets wat elke moslim zal kunnen onderstrepen. Bij de aanslagen van 9-11 zagen we een aantal straatjochies juichen en dansen. Ook met de dodenherdenking gingen er een paar zeer onsmakelijk om met het gevoel van anderen. Maar dat was wereldnieuws. En dat hebben wij moslims geweten. Nu zie ik de meest verschrikkelijke meningen voorbij drijven over de Turkse slachtoffers. En geen verontwaardigingen. Was het niet het werk van een aantal FB ers zelf had ik ze misschien niet eens gezien.

Dus als je de volgende keer weer een paar scootermuizen ziet juichen bij een aanslag op “westerse” doelen, of de Turkse Tulpenkransen als voetbal worden gebruikt denk hier dan aan. Dat alle mensen gelijk zijn maar de ene toch wat meer waard is, de Primus Inter Pares.