Home Opinie Opinie – IS als werktuig van het Westen

Opinie – IS als werktuig van het Westen

Al in april heeft Der Spiegel, niet de minste onder de weekbladen in Duitsland, uitgebreid verslag gedaan van hoe IS tot leven is gewekt als het monster van Frankenstein, of in dit geval het monster van Haji Bakr a.k.a. Samir Abd Muhammad al-Khlifawi. Haji Bakr is evenals de zelfuitgeroepen “Kalief” Abu Bakr al-Baghdadi in Amerikaanse gevangenschap geweest in Camp Bucca/Irak. Als je heel sec kijkt naar de topfiguren bij IS, ISIS of Da’esh hebben ze allemaal één ding in gemeen. Namelijk, dat ze allemaal in Amerikaanse gevangenschap zijn geweest en zijn vrijgelaten, onder het toeziend oog en sommigen zelfs middels een handtekening van George W. Bush, de man die óók ons middels het CDA, de Irak-oorlog inluisde. Datzelfde CDA is nu, als we de hoofdredacteur van Takvim mogen geloven, middels Pieter Omtzigt achter de schermen aan het lobbyen om “Turkije in het beklaagdenbankje te krijgen middels een internationale rel.”

Advertentie

Der Spiegel schrijft uitvoerig over hoe de gedesillusioneerde Baathisten, na hun ontslag in 2003 ondertekend door de de facto Amerikaanse onderkoning van Irak, Paul Bremer, begon met het optekenen van een plan om een staat uit de grond te stampen. Hij had immers de beschikking over een groot netwerk van duizenden ontslagen officieren.

PSYOPS

Vanaf 2010 leek het verslaan van het Iraakse leger een onbegonnen zaak, waardoor men koos voor een ondergronds netwerk en infiltranten in de gemeenschappen. Je hoeft alleen maar de BOUWTEKENINGEN van IS te bekijken om op te merken dat alles tot in de minutieuze puntjes is uitgewerkt. Voordat IS ook maar begon met het veroveren van gebieden, hadden ze al kennis van de socio-economische kenmerken van het gebied middels lokale spionnen die ingezet werden om te achterhalen wie de machtige families zijn, wie de sleutelfiguren binnen deze families zijn, hun bron van inkomsten, de strijdkrachten in het dorp (inclusief namen) en illegale activiteiten van individuen om ze daar eventueel later mee te kunnen chanteren. Je zou het bijna kunnen zien als een soort PsyOps, dat recent zelfs door de gemeente Amsterdam is ingezet op haar eigen burgerbevolking: met welk achterliggend doel is niet helemaal duidelijk: “Leden van het ‘Tactical Psyops Team’ van Defensie hielpen in 2012 de wijk in kaart te brengen. In 2014 gingen ze samen met agenten de straat op om ze te trainen. Het was de bedoeling om met behulp van de observaties agenten te leren om ,,een netwerk van (in)formele sleutelpersonen op te bouwen” en meer te leren over ,,de manier waarop (allochtone) groepen burgers onderling communiceren”. Het lijkt er op dat de rancuneuze en afgezette Baathisten veel kaas hebben gegeten van Tactical Psy Ops om het grote gebied wat IS nu in handen heeft in Syrië en Irak, in kaart te hebben kunnen brengen voorafgaand aan de veroveringstocht in de splinternieuwe SUV’s.

Als we naar de sektarische scheidslijnen kijken waarop de strijd in Syrië en Irak plaatsvindt, schrijft CJ Werleman daar terecht het volgende over:

“Can we finally acknowledge the conflict in the Middle East has almost nothing to do with Islam?
Those who claim the Sunnis and Shiites are locked in a religious war are unable to explain how it was that the rival sects coexisted peacefully for centuries under Ottoman rule. In other words, the Sunni v Shiite conflict is a modern phenomenon that “coincidently” emerged only after each of the following events took place:

1. The West’s creation of artificial colonial states after the collapse of the Ottoman Empire in 1919.

2. Discovery of oil in the 1920s.

3. Creation of the Jewish state in 1948.

4. The US-led coup that overthrew a democratically elected president in Iran in 1953”.

Werleman betoogt terecht dat de strijd die we nu in het Midden-Oosten zien een politieke strijd is en de oorlog tegen het Westen een politieke strijd is en vrijwel niets met de islam te maken heeft.

“Koerdistan” en “Soenniestan”

De kunstmatige creatie van een “Koerdistan” en een “Soenniestan” werden al langer voorzien en worden derhalve ook op die manier geserveerd in de media. Zo wordt er al enige tijd geroepen om het van de terreurlijst halen van de PKK, die verantwoordelijk is voor zo’n 40.000 doden in Turkije, en probeert men een heldenstatus toe te dichten aan de PYD en YPG, wiens propaganda middels mediakanalen zoals Rudaw verloopt en waar schrijvers als Ibrahim Halil Baran duidelijk zijn over hun doelstellingen, namelijk het legitimeren van een terreurgroep en het opbreken van een soeverein land als Turkije. In onderstaande Tweet zegt Baran “Natuurlijk, zijn we de VS en Israël dankbaar. Ze helpen ons het 3.500 jaar durende Perzische, 1.400 jaar durende Arabische en het 1.000 jaar durende Turkse overheersing met wortel en tak uit te roeien”. Waar Halil het gemakshalve niet over heeft zijn de etnische zuiveringen gepleegd door PYD en YPG onder de Arabische en Turkmeense bevolking. Die op straffe van een Amerikaans bombardement (Ja, ze hoeven alleen maar coördinaten door te geven) het gebied waaraan ze refereren als Rojava etnisch proberen te zuiveren. Het is dan ook terecht dat de Turkse regering nu ingrijpt en zegt dat het geen Koerdische staat aan haar grens zal tolereren die door de PYD en YPG etnisch is gezuiverd van Arabieren en Turkmenen.

Appeasement

Naast Ibrahim Halil Baran die pleit voor de oprichting van Koerdistan, ten koste van Iran, Irak, Syrië en Turkije, zijn er uiteraard ook opiniemakers die ervoor pleiten een Soennistan op te richten in de regio. Afgelopen vrijdag mochten Rob de Wijk (Director The Hague Centre for Strategic Studies en Hans Jaap Melissen (“journalist”) bij Jinek aanschuiven en pleitten voor “Erkenning van de Islamitische Staat als een Soennistan”. Ik concludeer dat alle propaganda-machines op volle toeren draaien om het geopolitieke schaakspel van de Amerikanen uit te voeren. Het plan om het Midden-Oosten weer op te delen, in voor het Westen opportune scheidslijnen, net zoals dat is gebeurd na de desintegratie van het Ottomaanse Rijk, lijkt in de laatste fase van zijn voltooiing te zitten. Waar ze echter geen rekening mee hebben houden, is dat Iraniërs en Turken dit niet gaan laten gebeuren. Wij Turken zijn niet van de appeasementpolitiek en zullen dit plan verre van ons werpen en ertegen in opstand komen. Dit zal resulteren in verregaande internationale druk van buitenaf, maar ook kunstmatig opgevoerde spanningen in het binnenland. De PKK zal oproepen tot opstanden en er zullen terreuraanslagen gepleegd worden door zowel de PKK als ISIS op machtscentra en andere symbolische locaties.

Cui Bono?

De vraag blijft, wie heeft tot dusver geprofiteerd van IS en haar opkomst? Dat is de meest belangrijke vraag die je moet stellen, in plaats van vervallen in complottheorieën (uitgeholde frase). Is het plausibel dat externe partijen met belangen in de regio hun geopolitieke ambities hebben vormgegeven met het zeer riskante controlled chaos? Waarbij je de strijdende partijen net genoeg wapens en munitie geeft en net genoeg strijders doorlaat om ruwe geopolitieke scheidslijnen af te laten tekenen? JA, ik vind zoiets mogelijk. Ik vind het zeer aannemelijk dat deze externe partijen doelbewust hebben aangestuurd op chaos in de regio, van waaruit hun nieuwe makkelijker bestuurbare Midden-Oosten tevoorschijn komt.

Er staat ons iets groots te wachten. Ga daar maar van uit.


Waardeer je ons vrijwilligerswerk en wil je het medium DutchTurks.nl helpen groeien? Overweeg dan een kleine gift op NL66 INGB0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).