Home Opinie Opinie – De uitvaart der Gazanezen

Opinie – De uitvaart der Gazanezen

Venetië? Nee, dit is Gaza nadat de Israëlische overheid wat dammen heeft opengezet aan de grens. 80 families moesten geëvacueerd worden uit Wadi Gaza nadat hun huizen met water volgelopen waren tot een niveau van 3 meter hoogte. De mensen konden ondergebracht worden in overvolle kampen die worden gesponsord door de UNRWA.

Advertentie

In de laatste weken is veel regen gevallen waardoor huizen al behoorlijk wateroverlast hadden in Gaza. Door de hevige stormen konden zich nog meer mensen aansluiten bij de al 110.000 daklozen.

Ik moest opeens denken aan de woorden van de heer Rutte tijdens de jaarlijkse Holocaust herdenking. Hij zei: “dit mag nooit meer gebeuren!”. Wat bedoelde hij daar mee, met dat “dit”. Een stelselmatig uitmoorden van een volk binnen Europa of zouden landen daarbuiten ook meegerekend mogen worden bij deze uitspraak?

Het gebeurt namelijk al geruime tijd dat stelselmatig uitmoorden van mensen. Niet binnen Europa, dat niet. Het zijn ook geen Joden.
Op alle mogelijke manieren wordt het de Palestijnse bevolking onmogelijk gemaakt te leven op hun land. Van alle kanten worden ze klem gezet in alles wat ze willen of moeten doen. Overal is dreiging.

Een kind op weg naar school wordt aangehouden bij één of meerdere checkpoints, met traangas bestookt, opgepakt, zonder eerlijk proces vastgehouden, geestelijk en lichamelijk mishandeld. Kinderen worden zelfs ’s nachts van hun bed gelicht. De bezettingsmacht moet alom vertegenwoordigd zijn, dag en nacht.

Mensen mogen niet wonen. Hun huizen worden met de grond gelijk gemaakt. Ofwel door bulldozers ofwel door raketten en bommen.

Land wordt onrechtmatig ingenomen en mensen wordt het op allerlei manieren onmogelijk gemaakt hun land te bewerken. Boomgaarden en gewassen worden in brand gestoken of vernietigd. Het water voor gewassen is vaak sterk verontreinigd door chemicaliën van Israëlische fabrieken die hun afvalwater lozen op Palestijnse gebieden. Al veel agrarische bedrijven zijn hierdoor om zeep geholpen. Veel van deze werkloze boeren werken nu als onderbetaalde slaven in de chemische fabrieken van Israël die hun grond vergiftigden.

Wanneer werknemers hun werk willen bereiken kan dat natuurlijk niet zonder de nodige hindernissen. Ze moeten soms urenlang in de bittere kou of onder een verzengende zon in ‘doorsluiskooien’ wachten, als vee voor de slachting. Recentelijk zijn er nog wat mensen door verdrukking om het leven gekomen.

Heel het bedrijfsleven, de industrie en het toerisme, alles ligt plat. Zelfs de vissers kunnen niet meer veilig vissen. De poorten van import/export, havens, vliegvelden en landsgrenzen zitten potdicht.

Kinderen kunnen met moeite hun scholen bereiken. Wanneer ze al heelhuids door checkpoints, traangaswolken en wateroverlast kunnen komen is een sfeer waarin kinderen constant moeten leven in een milieu van geweld en dreiging niet bevorderlijk voor hun studie. Veel kinderen moeten de trauma’s nog verwerken van drie oorlogen. Studenten die in het buitenland hun studie zouden willen voortzetten kunnen dat niet.

Er wordt met mondjesmaat elektriciteit en brandstof voor generatoren geleverd. Mensen zitten in de kou en in het donker.

En water? De wadi die nu overstroomt met water was een waterreservoir. Israël wilde regenwater opvangen en heeft dammen aangelegd en daarmee de wadi drooggelegd. Dit was de enige bron van oppervlakte water in Gaza en nu worden voor de derde keer in vier jaar tijd de dammen opengezet waardoor mensen geen watervoorziening krijgen maar een waterramp in de schoot geworpen.

Wanneer men aan het einde van een belabberde week naar de moskee gaat voor het vrijdagsgebed dan moet men eerst door een checkpoint en wanneer men al binnenkomt kan men met gewelddadigheden te maken krijgen. De Al-Aqsa Moskee is al verschillende malen een decor van vernielen geweest, geplunderd en zelfs al eens gebruikt door gefrustreerde settlers als tenniscourt. Vrouwen worden lastiggevallen, tegen de grond gegooid en soms voor ondervraging meegenomen.

Dag in dag uit wordt het Palestijnse volk op de voet gevolgd om iedere poging om te studeren, te eten, te reizen, te wonen, te werken, hun land te bewerken, te genezen, kortom om te leven, onmogelijk gemaakt. Dit is genocide!

Het rare is dat met al deze schendingen ogen nog niet opengaan. We steken onze kop in het zand omdat het allemaal ver van ons veilige bedje is. Is het niet iets om razend over te worden dat aan de ene kant van een muur iemand in een verwarmde villa voor de t.v. zit. Lekker warm, volgegeten en gebadderd terwijl aan de andere kant van de muur iemand probeert zijn hutje tegen storm en regen te beschermen in het donker, met een karig maaltje en al helemaal geen warm bad. Apartheid? Nee, het gaat veel verder dan apartheid. Het is een stelselmatig mensen het leven onmogelijk maken tot in de ergste gradaties van geestelijk en lichamelijk geweld.

En waar blijft het Nederlandse buitenlandbeleid. Waar blijft het tijdens de Caïro top toegezegde geld? Waarom moest de heer Timmermans met groots vertoon aanschuiven bij deze top? Waar blijven de bouwmaterialen. Waarom horen we geen geluiden van afschuw, geen duidelijke statements? Hoe kunnen we stellen dat DIT nooit meer mag gebeuren terwijl we HET tegelijkertijd laten gebeuren. In plaats van constructieve oplossingen te vinden voor deze voortdurende horror in onder andere Palestina en Syrië staan wij gezellig op dit moment op de IDEX in Abu Dhabi. De grootse wapenbeurs van het Midden Oosten! Jawel, 15 Nederlandse bedrijven onder aanvoering van onze eigen minister Hennis van Defensie zijn flink zaken aan het doen.

Maar er is één geruststellende gedachte. Er liggen op 4 mei twee peperdure minuutjes in het verschiet vol van spijt om het geweten mee schoon te wassen. Laten we onszelf dit jaar toch eens één ding afvragen terwijl we daar zo staan: zouden wij op deze dag van de dodenherdenking wel op eigen grond staan wanneer we in 1945 niet bevrijd zouden zijn?