Home Opinie Ophef: Politieagent geeft witte jongen een por

Ophef: Politieagent geeft witte jongen een por

Maandag ging een video viraal van een politieagent die een witte jongen een por geeft. Op de beelden is te zien hoe deze op het oog jonge agent naast de jongen staat, terwijl zijn collega iets aan het noteren is, voordat hij langs hem heenloopt en een por geeft.

Advertentie

Op een zeker moment loopt de politieagent langs de jongen heen en zegt ‘En niet zo trillen, zo laat je zien dat je bang bent‘, waarna hij de jongen een schouderduw geeft. Nu wil ik het gedrag van deze politieagent absoluut niet goedpraten, want het is onbehouwen en onprofessioneel. Hoewel we niet weten wat er voor de opname is voorgevallen, werd de agent alvast geschandpaald op de muur van ene Edwin, die de vader van de trillende witte jongen blijkt te zijn.

Waar was de ophef bij Rishi en Mitch?

De video was rond 18.00 uur al ruim 1 miljoen keer bekeken en werd gretig gedeeld. Op het moment van schijven, om 18.25 uur was de video verdwenen van het Facebookaccount van de vader van de jongen, maar staat het nog steeds op Dumpert en diverse andere pagina’s. Nu wil ik deze macho-houding van de politieagent in kwestie niet verdedigen, omdat het niet bij zijn ambt past, maar ik vraag me wel af waar dezelfde ophef was, toen meerdere politieagenten de Arubaan Mitch Henriquez doodwurgden. Waar was deze ophef onder alle lagen van de bevolking toen de politie de ongewapende Rishi Chandrikasing doodschot op station Hollands Spoor? Het filmpje van Henriquez ging weliswaar viraal, maar dat had nogal wat voeten in de aarde. Zonder de activisten van de anti-discriminatie beweging was het filmpje van Henriquez nooit viraal gegaan en was het verhaal zelfs afgedaan zoals de eerste lezing van het Openbaar Ministerie luidde, waarbij volgens agenten Henriquez onwel was geworden in het busje.

Een ander verhaal wordt het, wanneer een getinte politieagent een witte jongen een duw geeft. Binnen enkele uren wordt de video massaal gedeeld. Een belediging voor medelanders met een kleurtje, die om de haverklap ten onrechte worden aangehouden, mishandeld en zelfs vermoord. Het lijkt de samenleving in die gevallen te ontbreken aan empathisch vermogen. Er zijn zelfs mensen die oproepen tot ISIS-achtige straffen voor deze politieagent, terwijl ik deze outrage niet heb gehoord toen bleek dat oud-korpschef Bouwman de politieagenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez doodleuk een baangarantie had gegeven. “Als je een baangarantie krijgt, wanneer je iemand zo hard aanpakt dat hij overlijdt, wat krijg je dan wanneer je iemand een schouderduw geeft?“, denk ik dan.

Zware wissel

We dienen ons bewust te zijn van de gelijkwaardigheid van het menselijk leven en de onschendbaarheid van het menselijk leven te respecteren, en geen onderscheid te maken in of we ons kunnen identificeren met het slachtoffer voordat we onze verontwaardiging laten blijken. Dat is volgens mij de kern van het probleem en daar dienen wij als samenleving op in te zetten. Met de verkiezingen in aantocht heb ik er echter weinig vertrouwen in dat ingezet zal worden op de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat en de gelijkheid op basis van ras, religie, gender of seksualiteit. Ik moet eerlijk bekennen dat deze en andere alledaagse voorbeelden van het meten met twee maten een zware wissel trekken op mijn veiligheidsbeleving als onderdeel van een etnische en religieuze minderheid in Nederland. Vandaar mijn oproep aan iedereen: Sta op tegen alle onrecht of zwijg.

Video met de veelzeggende titel “Allochtone politieagent intimideert Hollandse jongen!“.