Home Nieuws Ophef om neonazi-cartoon haatconferentie “Vijfde Colonne” Leefbaar Rotterdam

Ophef om neonazi-cartoon haatconferentie “Vijfde Colonne” Leefbaar Rotterdam

Op sociale media is ophef ontstaan over het gebruik van een haatcartoon voor het aankondigen van een conferentie van de extreemrechtse partij Leefbaar Rotterdam getiteld “Debat: De Vijfde Colonne“.

Advertentie

De naam van het debat suggereert dat er sprake zou zijn van een Vijfde Colonne, een georganiseerde vijandelijke samenzwering op eigen grond. De term werd eerder in Nederland gebruikt om NSB’ers en in Nederland woonachtige Duitsers mee aan te duiden, maar doet ook denken aan nazi-propaganda over joden in de Tweede Wereldoorlog.

Leefbaar spreekt van een Vijfde Colonne en een mislukte integratie. De cartoon laat niets aan de verbeelding over en suggereert dat een boze menigte Turken in Rotterdam door een poppenspeler van een moskee aan de Maas worden bestuurd en op een groep angstige witte Rotterdammers aflopen.

Aan het debat nemen mensen van verschillende pluimage deel zoals de rechtse activisten Annabel Nanninga en Wierd Duk, maar ook Nourdin el Ouali, Brahim Bourzik, Alptekin Akdogan, Cemil Yilmaz en Leo Lucassen. De haatconferentie wordt gemodereerd door Joost Eerdmans en Ebru Umar. Het “Debat” vindt op 29 mei plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur in Kantine Walhalla aan de Veerlaan 11 in Rotterdam-Feijenoord.

De aankondiging:

Leefbaar Rotterdam organiseert op 29 mei in Kantine Walhalla (Katendrecht) het debat De Vijfde Colonne. Aanleiding is de mislukte integratie, die op dit moment bevestigd wordt door de Turkse kwestie. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, initiatiefnemer van het debat: “We zien een generatie jongeren, hier geboren en getogen, die meer op heeft met het land van haar voorouders dan met Nederland. Het roept bij veel Nederlanders een prangende vraag op: wil je hier nog wel zijn? Die moeten we maar eens gaan voorleggen.”
De integratie is mislukt. Niet-westerse migrantenjongeren lijken steeds vaker hun heil te zoeken in de islam en tonen weinig affectie voor Nederland. Een beeld dat nog eens extra bevestigd wordt door de Turkse kwestie. Turks-Nederlandse jongeren scanderen ‘Erdogan’, ‘Allahu akbar’ en tonen trots de Turkse vlag. ‘Nederlanders zijn nazi’s’ wordt er geroepen. Waar loopt het spaak dat zij zich eerst Turk, moslim en misschien dan pas Nederlander of Rotterdammer voelen? Wat trekt hen aan in een land dat vrijheden met de dag verder beknot en steeds meer haaks komt te staan op onze samenleving?

Een grote groep autochtone Nederlanders maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen en heeft het gevoel dat er sprake is van een ‘vijfde colonne’. Willen deze mensen wel bij Nederland horen? Waarom zijn zij nog hier en niet daar? Gedachten die vaak niet rechtstreeks worden uitgesproken, laat staan met elkaar besproken. Iedereen denkt er het zijne over (op Facebook of in de media), maar een écht gesprek tussen beide groepen blijft uit. Tijd voor een open debat!

Het debat vindt plaats in een Rondom Tien-opzet met ruimte voor max. 150 Rotterdammers. Hoogwerf: “We gaan een arena creëren, zodat iedereen elkaar goed in de ogen kan kijken en zijn mening kan geven over dit gevoelige onderwerp. Om de hete brei heen draaien zit er niet bij. We willen op zoek naar de pijn en blootleggen wat mensen dwarszit, en daarop doorvragen. Open en direct. Geen debat voor tere zieltjes dus.”