Home Economie Opening grootste luchthaven ter wereld in Turkije maakt concurrentie onrustig

Opening grootste luchthaven ter wereld in Turkije maakt concurrentie onrustig

Turkije maakt zich op voor de langverwachte opening van ‘s werelds grootste luchthaven in Istanbul. Het is de bedoeling dat de luchthaven die nu nog aangeduid wordt als IGA – Istanbul Grand Airport 200 miljoen passagiers verwerkt. Volgens deskundigen zou de opening van de luchthaven andere duurdere spelers op de markt van de troon kunnen stoten.

Advertentie

Volgens de rechtse krant De Telegraaf zou Turkije met de opening van de grootste luchthaven ter wereld de aanval hebben geopend op Schiphol, die aan het maximum van zijn capaciteit zit. Nederlandse deskundigen zeggen tegenover de krant dat ze vrezen voor uitholling van Schiphol, dat zijn bestaansrecht vooral ontleent aan overstappers. Het is goed mogelijk dat Schiphol een stuk rustiger wordt met overstappers die kiezen voor een voordeliger alternatief in Turkije.

IGA zal in de eerste fase van de opening, die maandag zal plaatsvinden, gelijktijdig met het 95-jarige bestaan van de Turkse republiek, zo’n 90 miljoen passagiers verwerken. Dit zal de komende tien jaar gaandeweg opgehoogd worden naar een capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar. Bij de officiële opening door de Turkse president Erdogan, zullen vijftig buitenlandse leiders, ministers en hoge functionarissen aanwezig zijn.

Welke naam zou de nieuwe luchthaven van Istanbul moeten dragen?

View Results

Laden ... Laden ...

Turkse luchthavens ontvingen tussen januari en september van dit jaar al zo’n 164 miljoen passagiers. Ter vergelijking: Schiphol in Amsterdam zit met 500.000 vluchten en 70 miljoen passagiers praktisch aan haar plafond.

Turkish Airlines, het vlaggenschip van de Turkse luchtvaartindustrie, zal zich tegen het einde van het jaar volledig vestigen op de nieuwe luchthaven. Turkije wil dat de luchthaven een internationale transporthub wordt voor meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen en vluchten naar meer dan 300 bestemmingen wereldwijd. De nieuwe luchthaven wordt de grootste luchthaven in termen van capaciteit, maar ook in termen van bestemmingen waarop wordt gevlogen.

Wat de naam van de nieuwe luchthaven gaat worden, wordt morgen pas onthuld. Op sociale media worden al weken peilingen gehouden waarin aan mensen wordt gevraagd of de luchthaven de naam van de Turkse president Erdogan, de Ottomaanse Sultan Abdülhamit Han of dat van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, moet dragen.