Home Nieuws Óók in VN-Veiligheidsraad geen steun voor VS: ‘Amerika misbruikt VN-veiligheidsraad om crisis...

Óók in VN-Veiligheidsraad geen steun voor VS: ‘Amerika misbruikt VN-veiligheidsraad om crisis Iran uit te buiten’

DELEN

“De Verenigde Staten van Amerika misbruiken de VN-veiligheidsraad om de crisis in Iran, waar sinds kort verspreide straatprotesten worden gehouden, uit te buiten voor eigen gewin”. Dat zegt Rusland in de VN-Veiligheidsraadg die bijeen is geroepen door de VS.

Rusland beschuldigt de Amerikanen ervan om onder valse voorwendselen misbruik te maken van de situatie in Iran en zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van het land.

Amerika heeft de VN-veiligheidsraad bijeen geroepen om de protesten in Iran te bespreken. Volgens Nikki Haley, die gesponsord wordt door de rijke pro-israël donor Sheldon Adelson, zou het Iraanse volk in het gehele land op zijn gestaan tegen de regering om te protesteren over 79 uiteenlopende onderwerpen.

Volgens Haley zou de wereldbevolking de moedige Iraniërs moeten aanmoedigen die hun leven in de waagschaal leggen en zich aansluiten bij de protesten. Iran heeft volgens Haley minstens 6 miljard dollar uitgegeven om Assad te helpen en dat zou volgens haar één van de redenen zijn dat de bevolking de straat opgaat. “Vrijheidslievende landen hebben het Iraanse volk gesteund, maar we moeten nog meer doen. Amerika is met de Iraniërs die vrijheid en welvaart willen. Op dit punt zullen wij niet zwijgen,” aldus Haley.

De Russische ambassadeur in de VN Vassily Nebenzia bekritiseert de houding van de Amerikanen en beschuldig de VS van interventie in binnenlandse aangelegenheden onder valse voorwendselen. “We zijn er vandaag weer getuige van dat de VS de VN Veiligheidsraad kwaadwillend gebruikt. Laat Iran zijn eigen problemen oplossen. In plaats van ons te richten op problemen in Afghanistan, Syrië, Libië, Jemen, Noord-Korea en in Afrikaanse landen, verspillen jullie onnodige energie van de Veiligheidsraad,” aldus Nebenzia.

Frankrijk benadrukte dat de protesten in Iran de internationale vrede en veiligheid niet bedreigen en dat iedere bemoeienis in dit land het omgekeerde effect kan hebben. “We moeten waken voor pogingen om deze crisis uit te buiten voor persoonlijke doeleinden,” aldus Francois Delattre.

Engeland wijst op de doden die zijn gevallen bij de protesten en riep op tot geweldloosheid in Iran. “Engeland maakt zich zorgen om de beperkingen ten aanzien van de Vrijheid van Meningsuiting en Vrijheid van Religie in Iran en benadrukt dat een stabiel en welvarend Iran ten goede zou komen van de hele regio en daarbuiten,” aldus Matthew Rycroft.