Home Nieuws Onwenselijkheid Turkse campagnes geldt niet voor alle partijen

Onwenselijkheid Turkse campagnes geldt niet voor alle partijen

Premier Rutte kondigde eind april aan dat hij het onwenselijk acht als Turkse politici campagne komen voeren in Nederland voor de verkiezingen in Turkije op 24 juni. Ook Duitsland en Oostenrijk gaven aan dat Turkse verkiezingsbijeenkomsten onwenselijk zijn. Dat het om een selectieve onwenselijkheid gaat, werd deze week aangetoond door verschillende verkiezingsbijeenkomsten in Nederland, maar ook bij onze oosterburen in Duitsland.

Advertentie

In Den Haag kwam de HDP bijeen tijdens een verkiezingsbijeenkomst waar HDP-parlementslid Hüda Kaya aan deelnam. Kaya en haar zoon Muhammed Cihad zijn beiden omstreden vanwege hun nauwe banden met de terreurgroep PKK.

HDP wordt in Turkije gezien als de politieke tak van de terreurbeweging PKK in Turkije en heeft nooit afstand geschapen tussen hen en de terreurgroep, maar juist nabijheid getoond door te zeggen dat de HDP leunt op de PKK.

Ook in Keulen kwam de HDP bijeen op een verkiezingsbijeenkomst, waarop het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring naar buiten bracht dat verantwoordelijkheid voor toestemming voor bijeenkomsten bij de lokale autoriteiten zou liggen. De curieuze zaak toont veel gelijkenissen met het verbieden van een videoconferentie van de Turkse president Erdogan in 2016 in Keulen, terwijl enkele jaren daarvoor in dezelfde stad een videoconferentie werd gehouden met één van de kopstukken van de terreurbeweging PKK.

Duitsland verbiedt videoconferentie Erdogan, stond videotoespraak PKK-terrorist toe

IYI Parti in Vlaardingen

Ook IYI Parti trok afgelopen weekend de aandacht met berichten over een geannuleerde verkiezingsbijeenkomst in Vlaardingen waar de hoofdadviseur van Meral Aksener, Ayse Sucu, aan deel zou nemen. Volgens berichten zou de bijeenkomst niet door zijn gegaan vanwege bedreigingen aan het adres van de restauranteigenaar die het zaaltje verhuurde aan IYI Parti.

Nederlandse politici wel naar buitenland

De Nederlandse regering heeft in maart 2017 alle mogelijke legale en onconventionele middelen aangewend om de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu te verhinderen en de Turkse minister van Gezinszaken op te jagen en uiteindelijk “uit te geleiden”. Tientallen meters voor het Turkse consulaat in Rotterdam werd laatstgenoemde tegengehouden door een zwaarbewapende politiemacht. Een deel van de demonstranten die bij het consulaat bijeen kwamen om minister Kaya te steunen, werden later hardhandig uit elkaar gedreven door politie te paard, politiehonden en ME-charges. Daarbij raakten ook betogers en zeker één journalist gewond. Het verbod is illustratief voor de hypocrisie van de huidige regeringspartijen D66 en VVD en toenmalig regeerpartner PvdA, omdat drie Kamerleden van die partijen twee maanden daarvoor nog campagne voerden in de Nederlandse ambassadeursresidentie in Londen.

Ondemocratische maatregel

Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Prof. mr. Jan Brouwer van het Nederlandse Juristen Comité voor de Mensenrechten zei over het verbod om Turkse ministers niet te laten spreken, dat de openbare orde geen argument is voor een spreekverbod van Turkse ministers in Nederland. Een zeer zwaar ondemocratische maatregel die opgelegd wordt door het Nederlands kabinet, aldus Brouwer.

Op het moment van schrijven van dit artikel waren er bij de redactie geen verkiezingsbijeenkomsten van andere Turkse partijen in Nederland bekend.