Home Nieuws Onthullingen bevestigen inzet kindsoldaten terreurbeweging YPG-PKK in Afrin

Onthullingen bevestigen inzet kindsoldaten terreurbeweging YPG-PKK in Afrin

Terwijl de door Turkije ingezette militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK in Afrin voortduurt, spreken jongeren die als minderjarige zijn ontvoerd en misbruikt door de Syrische tak van de terreurgroep zich uit. “Als je niet meekomt, dan nemen we je jongere broer, moeder en zus,” zegt één van hen over de gedwongen rekrutering door de YPG.

Advertentie

De jongeren spraken met TRT Kurdi, één van de Koerdische tv-zenders in Turkije en doen een boekje open over hoe de gedwongen rekrutering van kindsoldaten in het werk gaat. Een jongen zegt “De YPG dwong mij om wapens op te pakken en ze stuurden me naar een training. Ik verbleef daar 12 dagen. Omdat het geen goede mensen waren, vluchtte ik op de 13e dag samen met mijn vriend Bashir“.

Velen van hen zijn nog kinderen of pas volwassen, maar over één ding laten ze geen misverstand bestaan: de terreurbeweging PKK dwingt kinderen om te vechten.

Niemand kwam daar uit vrij wil. Ze hebben ons in auto’s gezet, ons formulieren laten ondertekenen en camouflageoutfits laten aantrekken. Niemand ging vrijwillig bij de YPG“.

Een andere jongen, die anoniem wil blijven, zegt dat het zijn vader niet is gelukt om te voorkomen dat de terreurgroep hem meenam.
Mijn vader accepteerde het niet dat ze me rekruteerden. Ze drongen aan op rekrutering en mijn vader ging in discussie met hen, maar hij kon niet verhinderen dat ze me meenamen. De YPG en PKK moeten Afrin verlaten. De mensen lijden eronder“.

Een 16-jarige jongen zegt dat hij gepakt werd door de terreurgroep toen hij tijdens de Ramadan naar Turkije probeerde te sluipen om zijn familie te zien: “Ik stak over naar Turkije. Ik kwam in Turkije om mijn oudere zus te zien tijdens het Ramadan-feest. De YPG betrapte me en vertelden me dat ik onder de wapens gebracht zou worden, onder dwang. Ze stopten me in een grote [juten] zak en namen me mee naar de gevechten in een auto. Ze hebben ons allemaal gedwongen. De PKK vervolgt iedereen, ze slaan ons en dwingen ons. Ik ben 16 en wordt gedwongen om te vechten in een oorlog die ik niet ken. Ze verbieden je om te bidden, je mag niet naar de moskee. Als je dat doet, slaan ze je in elkaar“.

Wat ik wil is dat het leven terugkeert naar het oude. Laat de YPG ons verlaten. Ze voeren activiteiten uit in vier landen, maar het lukt ze niet. Uiteindelijk zullen ze verslagen worden“.

Op een dag stopten ze me en vertelden me dat ik de wapens op moest pakken. Ik wilde zulke dingen niet. Ik heb geen problemen met Arabieren, Turken of christenen. We kunnen hier als broeders samenleven. Wat gebeurde er toen ze ons rekruteerden, wat gebeurde er toen we vochten“.

Een andere jongere vervolgt:
Ze namen me mee onder het mom van militaire dienstplicht. Mijn vader is overleden. Ik moet mijn familie voeden. Ik vertelde hen ‘ik heb niemand en moet voor mijn familie zorgen’. Ze vertelden me dat ik in dienst moest. ‘Als je niet komt, nemen we je jongere broer of zus. Als zij niet willen komen, dan nemen we je moeder. Één persoon uit iedere familie moet de militaire dienstplicht vervullen’.”

Tijdens de Turkse militaire operatie tegen de terreurbeweging PKK in Afrin zijn tot nu toe volgens officiële cijfers van de Turkse Strijdkrachten 1028 PKK-terroristen gedood.

De operatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met het internationaal recht, waarin is bepaald dat Turkije zich mag verweren tegen geweld van de terreurbeweging PKK, ook als deze afkomstig is over de grens. Turkije zegt geen oog te hebben op Syrische grondgebieden, maar de terreurcorridor langs de grens met Syrië wil schoonvegen van de PKK. Met de Turkse Strijdkrachten vechten ook het Nationale Syrische Leger en Koerden mee tegen de PKK. Het is niet de eerste keer dat Turkije grondtroepen inzet tegen terroristen. Met Operatie Eufraat Schild voerde Turkije als één van de weinige landen een grondoorlog tegen de terreurbeweging ISIS.